Összesen 1695 egészségesen levágott sertést mintáztak 113 különböző farmról, 21 földrajzi egységből, 8 különböző régióban Görögországban. Az elemzéshez két vizsgálati módszert alkalmaztak: immunoszorbens vizsgálatot (ELISA) és nagy teljesítményű folyadékkromatográfiát fluoreszcens detektorral (HPLC-FD).
Az eredmények jelentős OTA-szennyezettséget mutattak ki, az ELISA módszerrel a minták 46,1%-a, míg a HPLC-FD módszerrel 72,7%-a volt pozitív. Az OTA koncentrációi a vérszérumban 0,20 és 5,38 μg/L között mozogtak az ELISA, és 0,15 és 5,96 μg/L között a HPLC-FD esetében, ami jelentős jelenlétet jelez az állatokban.
További elemzés megmutatta, hogy a farmok jelentős része érintett volt OTA-val, 88 farm (77,9%) pozitív volt az ELISA, míg 108 farm (95,6%) a HPLC-FD teszt szerint. A legmagasabb OTA-szennyezettséget Thesszália régióban találták, ahol a pozitivitási arány meghaladta a 98%-ot, a legmagasabb toxin koncentráció pedig 5,96 μg/L-t ért el. Kréta szigetén pedig kiemelkedő, akár 100%-os elterjedtséget is regisztráltak, 75% és 100% között változó érintett farmokkal.
Az OTA kimutatása sertések vérszérumában Görögország különböző régióiban komoly aggodalmakat vet fel az állategészségügy és az élelmiszerbiztonság szempontjából. Az OTA ismert káros hatásairól, beleértve potenciális rákkeltő tulajdonságait, amelyek kockázatot jelentenek nemcsak az állatokra, hanem azokra az emberekre is, akik sertéshúst fogyasztanak. Ez a tanulmány hangsúlyozza az OTA-szennyezéshez kapcsolódó újonnan felmerülő kockázatot a sertésiparban, és kiemeli az OTA szintek folyamatos ellenőrzésének és figyelemmel kísérésének fontosságát mind a haszonállatok, mind a sertéshús-termelési létesítmények esetében. Ezek az intézkedések elengedhetetlenek a közegészségügy biztonságának biztosításához és az élelmiszer-ellátási lánc integritásának megőrzéséhez.