A konferencia célja az élelmiszeripar, az akadémia és a kormányzati szektorok közötti együttműködés katalizálása, bár jellemzően az ipar szereplőinek részvétele az uralkodó. Témakörei az egészség, fenntarthatóság és a globális élelmezésbiztonság köré csoportosultak:
A tudomány fejlődése a fogyasztói igények kielégítésére:
- Élelmiszer termék dizájn a bizonytalan élelmiszerellátás korában: technológiák megfizethető, hosszú eltarthatósági idejű termékek előállítására
- Reziliencia növelése az egyén és társadalom szintjén élelmiszerek és táplálkozás által
Robusztus és rugalmas ellátási és gyártási láncok kialakítása
- Decentralizált és moduláris élelmiszerfeldolgozási technológiák
- Biztonság, eredetiség, higiénia az innovatív élelmiszerfeldolgozásban
- Élelmiszeripar 4.0
Megfizethető és fenntartható táplálkozási megoldások tervezése
- Élelmiszertechnológiák az alacsony költség és magas tápérték eléréséért
- Biodiverzitás az egészséges étrendért: alternatív fehérjék, ősi összetevők, minimális feldolgozás
- Növényi vs. állati eredetű fehérjék: összetevők, feldolgozás, tápérték és ízek
A konferencián dr. Jóźwiak Ákos az adattudomány élelmiszerlánc-döntéshozatalban betöltött szerepéről, a jelen helyzetről és a jövőbeli trendekről tartott előadást, Dr. Farkas Zsuzsa pedig poszter prezentációt mutatott be az élelmiszerláncban újonnan felmerülő kockázatok szisztematikus azonosítási módszeréről adattudomány segítségével.
A bemutatott témák iránt nagy volt az érdeklődés, a jövőre megrendezésre kerülő konferencián várhatóan külön szekciót fognak szentelni a szervezők a digitalizáció, adattudomány élelmiszerláncban betöltött szerepével kapcsolatos témáknak.