A BARF etetés kockázatai
Egyre jobban terjed a háziállatok (főleg kutyák) nyers hússal való etetése, a BARF etetés (Biologically Appropriate Raw Food vagy Bones And Raw Food), amely az emberre is veszélyes mikrobiológiai kockázatokat rejt magában.

A közelmúltban több olyan ügyre is fény derült, ahol a háziállat és esetenként annak gazdája is megbetegedett a nyers hússal való érintkezés következtében.

2019 májusában 13-15 macska volt érintett Mycobacterium bovis okozta tuberkulózis megbetegedésben, amit bizonyítottan BARF etetés okozott. Az ügy részletei ebben a hírben, illetve ezen publikációban olvashatók.

Korábbi ügyek BARF etetés kapcsán:

Az EFSA EREN (Emerging Risk Exchange Network) 2017-es ülésén jutott tudomásunkra az alábbi ügy: egy amerikai staffordshire terrier fertőződött meg Brucella suis-szal (biovar 1) nyers mezei nyúlból készült nyers táptól.

A kórokozó emberre is veszélyes. A brucellózis vetélést, terméketlenséget, vérmérgezést (halált) okozhat, de nem feltétlenül, ekkor nehéz felismerni (magas láz, fejfájás, elesettség). Néhány területen (pl. Málta) endémiás. A kórokozó élelmiszerek révén, pl. nyers tejtermékek, nyers húsok, vagy belélegzés útján terjed. Tipikus vágóhídi betegség (állatorvosok, vágóhídi dolgozók), de ez a kutya nem érintkezett ilyesmivel; BARF etetést kapott (nyers húst/csontot).

A holland hatóság követte nyomon az esetet, ami alapján Brucellával szennyezett argentin mezei nyúl melléktermék lehetett a kutya tápjában, az okozhatta a megbetegedést. A hatóságok Argentínából származó, nyúl hasított testekből vettek mintát, a tételekből 30-40%-os B. suis pozitivitást mutattak ki.

További, BARF etetéssel kapcsolatos publikációk:

  • Egy 2015-ös tanulmány alapján ESC (extended spectrum cephalosporins) rezisztens E. coli forrás lehet a nyers táp.
  • Egy 2007-es tanulmány a nyers etetés okozta szalmonella fertőzés kutyák általi terjesztésére hívja fel a figyelmet.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás