A burgonya-, hagyma- és almatermesztésben használt növényvédő szerek káros hatásai
A Stockholmi Egyetemen végzett kutatás feltárta, hogy az almáskertekben használt növényvédő szerek gyártói eltitkolták azokat a kutatásokat, amelyek szerint ezek a szerek károsak lehetnek az emberek agyára.

E tanulmányok eredményeit nem osztották meg a svéd és az európai hatóságokkal, amit Axel Mie kutató a jogszabályok és az etika egyértelmű megsértésének nevez. A burgonya- és hagymaültetvényeken, illetve üvegházi termesztésben használt Fluazinam és Abamectin nevű anyagokról kiderült, hogy csökkentik a patkánykölykök agyának méretét és késleltetik a nemi érésüket.

A vállalatok kötelesek tájékoztatni az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA) ezekről a vizsgálati eredményekről, de a kutatók vizsgálata azt mutatja, hogy sok vállalat csalt az információk visszatartásával. Ez nemcsak a hatóságok értékeléseit teszi megbízhatatlanná, hanem megakadályozza az egészségvédelmi tilalmak bevezetését is.

Az almatermesztésben széles körben használt fluazinamot még dél-tiroli játszótereken is megtalálták, ami veszélyt jelent a térségben élő terhes nőkre és gyermekekre. Noha nehéz meghatározni, hogy ezek a készítmények pontosan milyen veszélyt jelentenek az emberekre. Az agy fejlődése patkányban és emberben nagyon hasonló, ezért feltételeznünk kell, hogy ha egy anyag károsítja a patkánybébik agyát, akkor valószínűleg az embereket is károsítja.

A kutatók tájékoztatták az EFSA-t ezekről a vizsgálatokról, és több anyag esetében jelenleg is folyamatban van az uniós szintű értékelés.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás