A ftalátok kockázatai és élelmiszer csomagolóanyagokból történő kioldódásuk
A ftalátokat műanyag csomagolásokban és lágyítóként használják, és számos humán egészségügyi problémával hozták összefüggésbe, pl. rosszabb spermium minőséggel, fejlődésneurológiai hatásokkal, gyermekkori asztmával, 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint mell- és méhdaganattal. A közelmúltban több új tanulmány jelent meg a ftalátok kockázatáról és élelmiszer csomagolóanyagokból történő kioldódásáról.

Egy 2022. november 14-én megjelent cikkben 712 nő vizeletében vizsgálták a ftalátok metabolitjait és keveréküket és azok összefüggéseit a leiomióma diagnózisával. Eredményeik szerint a leiomióma diagnózisával a vizelet MEHHP (DEHP elsődleges metabolitja) szintje van a legszorosabb összefüggésben, mely az elsődleges leiomióma és simaizom sejtek életképességét és apoptózisát is befolyásolja ezeken a szinteken. A MEHHP támogatja a leiomióma sejtek túlélését. A szerzők szerint a MEHHP expozíciója magas kockázati faktor a leiomióma növekedésével kapcsolatban.

Egy 2022. november 15-én megjelent publikációban a DEHP expozíció és fejlődésneurológiai rendellenességek és neurológiai betegségek közötti összefüggéseket vizsgálták humán epidemiológiai és állat viselkedési tanulmányok alapján. Következtetésük szerint a fejlődés kritikus szakaszaiban történő DEHP expozíció növeli a viselkedésneurológiai rendellenességek, depresszió és autizmushoz köthető kockázatokat.

A ftalátokat egy európai biomonitoring kutatás (HBM4EU) keretében 2016-2022 között vizsgálták és 5 ftalát keverékének kockázatát is értékelték a hazard index módszerével.

Az eredmények szerint az európai gyermekek és tinédzserek 17%-ára kockázatot jelent az 5 reprotoxikus ftalát együttes expozíciója, melyek közül a legfőbb hozzájárulást a DnBP és DIBP adják. A szerzők szerint a vegyületek egyenként történő értékelésével az együttes expozíció 63%-a észrevétlen maradt volna. Míg az általános veszélyességi index 0.44 volt, addig további antiandrogén vegyületek figyelembe vételével már 83%-os és 95%-os túllépést is tapasztaltak volna.

Egy 2022. november 8-án megjelent tanulmányban 5 ftalát elvitelre adott polipropilén műanyag dobozokból történő kioldódását vizsgálták.

Mindegyik vegyületet kimutatták mindegyik mintában, legnagyobb mértékben pedig a DEHP és DBP kioldódását tapasztalták n-hexánba és más élelmiszermodell folyadékokba. A ftalát kioldódás a hőmérséklet növelésével növekedett, továbbá függött a ftalát típus és élelmiszermodell anyag kombinációtól is. A DBP, BBP és DEHP nagyobb kioldódást mutatott ecetsavba, a DMP és DEP pedig inkább az n-hexánba. A kockázatot illetően a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az étrendi expozíció nem haladta meg a humán kockázatot jelentő kritikus szintet, azonban mivel csak egy márka termékeit és egy polimertípust vizsgáltak, ezért nem feltétlenül reprezentálja a piacon található összes elvitelre adott műanyag dobozt.

Egy 2021-ben megjelent, 38 humán egészségügyi kutatást elemző review cikk ezzel szemben arra a megállapításra jutott, hogy a ftalátok “biztonságos” humán expozíciós határértékei nem feltétlenül nyújtanak kellő védelmet az emberek egészségére nézve.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás