A klímaváltozás hatása a talajban élő patogénekre
A klímaváltozás hatására megnövekedhet a talajban élő patogének mennyisége.

Az alábbi tanulmány alapján a globális felmelegedés világszerte a talajban élő patogének mennyiségének növekedését eredményezi. A növényeket károsító penészgombák megbetegítenek növényi takarmányokat, élelmiszereket, ezáltal hosszútávon veszélyeztetve az élelmezésbiztonságot és az élelmiszerbiztonságot. A publikáció egy kilenc éves globális, terepen végzett kísérlet adatai alapján a növényi kórokozók előfordulásáról készült világszintű atlaszt mutatja be, továbbá modellezéssel előrejelzi, hogy a jövőben hol várható a terjedésük, illetve mely régiók lesznek fokozottan kitéve a kórokozóknak a különböző környezeti feltételek mellett.

Egy 2021-es tanulmány bebizonyította, hogy a klímaváltozás várható hatásai endémiás szintre emelhetik a Rhizoctonia bataticola nekrotróf gomba által okozott száraz gyökérrothadást, mely India csicseriborsó-termesztését veszélyezteti.

Egy szintén 2021-ben megjelent közlemény áttekintő összefoglalást ad a klímaváltozás hatására újonnan felmerülő gomba okozta megbetegedésekről. A hipotézisek szerint a klímaváltozás hatására teljesen új gombafajként jelent meg a Candida auris (először 2009-ben azonosították). A Batrachochytrium dendrobatidis és a Cryptococcus deuterogattii fajok a tanulmány szerint a klímaváltozás hatására voltak képesek szignifikáns járványokat okozni. A Puccinia striiformis (rozsdagomba) és a Fusarium head blight fajok virulens vonalai a klímaváltozás hatásaihoz adaptálódtak. Felhívják továbbá a figyelmet a klímaváltozás okozta környezeti katasztrófák (áradások, aszályok, ciklonok) és a gombafertőzések közötti szoros összefüggésre.

Hírlevél feliratkozás