A madárinfluenza átterjedése vadmadarakról nyércekre
Az Eurosurveillance című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány világszerte riadalmat keltett, mivel azt sugallja, hogy a madárinfluenza nemrégiben egy spanyolországi nyércfarmon kitört járványa vadmadaraktól származik.

A magas patogenitású madárinfluenza-vírus A(H5N1) a Galícia régióban található gazdaságban lévő összes nyérc 4,3%-át pusztította el egyetlen hét alatt a járvány kitörése során. A tavaly októberben kitört járványra válaszul a galíciai kormány 52 000 nyércet ölt le a farmon. A farm 11 dolgozójának tesztje negatív lett a vírusra.

Alig néhány héttel a nyércek pusztulásának kezdete előtt 27 tengeri madarat találtak holtan vagy hasonló vírustól megbetegedve a környéken. Ugyanez a vírustörzs fertőzte meg a vadon élő madarakat és a baromfit is Európa-szerte.

Spanyol tudósok genomikai elemzést végeztek a vírusokról, amely kimutatta, hogy a vírus vadon élő madárról kerülhetett a nyércekre, és bizonyítékok támasztják alá, hogy a vírus mutálódott, hogy képes legyen nyércről nyércre terjedni.

A vírus madarakról emlősökre való átugrási képessége riadalmat kelt, mivel a nyércek “keverőedényként” szolgálhatnak a vírus számára, így az végül átterjedhet az emberre is. További kísérleti vizsgálatok vannak folyamatban, amelyek célja a Spanyolországban kimutatott vírus terjedési mechanizmusainak feltárása.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás