A spenótban található ecdysterone anabolikus hatása
Az ecdysterone rovarokban elsősorban a vedlésért (fejlődésért) felelős hormon. Növényekben, így a spenótban is előfordul. Humán alkalmazásának anabolikus hatása lehet.

Növényekben a rovarok elleni védekezést szolgálja: idő előtti vedlés, testsúlycsökkenés vagy egyéb metabolikus károsodás miatti rovarhalált okoz.

A spenótban (Spinacia oleracea) is ez a hormon található meg, ill. egyéb növényekben is előfordul (pl. brazíliai ginzeng, édesgyökerű páfrány).

Az ecdysterone-nak számos pozitív hatást tulajdonítanak humán alkalmazás kapcsán. Ezek közül a legfelkapottabb az anabolikus hatás, melyet terápiás alkalmazáson túl a potenciális doppingszerként való alkalmazás miatt is vizsgálnak. Korábbi állatkísérletes kutatások már igazolták az anabolikus hatásokat: megnövekedett az izomtömeg és a teljesítmény a kontrollcsoporthoz képest, illetve egyéb, gyakran alkalmazott anabolikus szteroidokhoz képest is. Emlősökben a béta ösztrogén receptorhoz kötődik.

Néhány kapcsolódó publikáció: Parr, 2015; Parr et al., 2014; Báthori et al., 2008.

Egy 2019-es tanulmányban, melynek során spenót kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő hatásait vizsgálták felnőtt férfiakon, igazolták az izomtömegnövelő és teljesítményfokozó hatást embereken (10 hetes vizsgálat különböző ecdysterone dózisokkal, 46 alanyon). Vizsgáltak egyéb hormon, vizelet és májenzim értékeket, az eredmények alapján az ecdysterone nem okozott negatív hatásokat, amelyek más anabolikus szerek alkalmazása során előfordulnak.

Az összes, ecdysterone anabolikus hatását vizsgáló kutatás javasolja az ecdysterone felvételét a WADA (World Anti-Doping Agency) listájára az S1 (anabolikus hatóanyagok) csoportba.

Az anabolikus hatás terápiás alkalmazásán túl többféle pozitív hatást is tulajdonítanak a vegyületnek, többek között:

Számos ecdysterone-t, illetve spenót kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő van forgalomban. Magyarországon az OGYÉI étrend-kiegészítőkben nem alkalmazható növények listáján a spenót nem szerepel, azonban egyéb, ecdysterone hatóanyagú növények igen.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás