Aflatoxinnal szennyezett állateledel miatt pusztult el több háziállat
Aflatoxinnal erősen szennyezett állateledelt hívtak vissza az USA-ban 2020. december végén, miután 28 kutya pusztult el a termék fogyasztását követően.

2021. január 11-én a gyártó önkéntesen kibővítette a visszahívást minden kukoricát tartalmazó és adott üzemükben készült termékükre, majd január 25-én az FDA közzétette azon országok listáját, ahova a termék gyártója (Midwestern Pet Foods) szállított a visszahívott tételekből. Magyarország nincs az érintett országok között.

A visszahívás közzététele óta újabb esetekre derült fény, az elpusztult háziállatok száma már meghaladja a 110-et és több mint 210 megbetegedett állatról tudni. Embert érintő megbetegedésre nem került sor az eset kapcsán.

Az aflatoxinok olyan, a természetben előforduló, erős biológiai hatású, mérgező anyagok (mikotoxinok), amelyeket bizonyos penészgombák termelnek (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus), és amelyek a fogyasztás mennyiségétől és időtartamától függően, az állati és emberi szervezetre is toxikus hatást fejtenek ki.

Az aflatoxin-mérgezést szenvedő háziállatok jellemző tünetei a lassúság, étvágytalanság, hányás, sárgaság (a szemek, az íny vagy a bőr sárgás árnyalata a májkárosodás miatt) és / vagy hasmenés. Súlyos esetekben a toxicitás hosszú távú májkárosodást vagy az állat halálát okozhatja. Bizonyos esetekben a háziállatok májkárosodást szenvedhetnek, de semmilyen tünetet nem mutatnak.

Az aflatoxin szennyezésnek a termékekben található kukorica lehetett a forrása. A hatóság azt kérte az állattartóktól, hogy ne etessék állataikat a visszahívásban szereplő termékekkel, illetve amennyiben aflatoxin-mérgezés tüneteit észlelik az állaton, azonnal forduljanak állatorvoshoz. Az állateledelt kezelő állattartókat nem veszélyezteti az aflatoxin-mérgezés, azonban fontos, hogy az állateledellel való érintkezést követően figyeljenek a személyi higiéniára és ne feledkezzenek meg a kézmosásról.

Az aflatoxinnal leginkább szennyezett élelmiszerek közé tartoznak egyes olajos magvak, szárított gyümölcsök, fűszerek, illetve gabonafélék közül leginkább a kukorica érintett, amely élelmiszerek és takarmányok alapanyagául is szolgálhat. Az Aspergillus fajok szaporodását és a toxintermelődést a hőmérséklet és a páratartalom nagyban befolyásolja. Míg korábban főleg a trópusi, szubtrópusi területeken jelentettek komoly problémát, a klímaváltozás hatására egyre több helyen jelennek meg és okoznak kárt a mikotoxinokat termelő penészgombák, így hazánkban is.

A mikotoxinok, így az aflatoxinok is, jelentőségükből kifolyólag szigorú szabályozás alá esnek világszerte. Az Európai Bizottság az 1881/2006/EK rendeletben, illetve annak módosításaiban szabályozza az élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagok, beleértve az aflatoxinok felső határértékeit, melyek hazánkra is érvényesek. A takarmány-alapanyagokra vonatkozó határértéket és a takarmányokban megengedhető aflatoxin B1 mennyiségét a 2002/32/EK irányelv szabályozza.

Elsődlegesen a vállalkozók felelőssége, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő termékeket állítsanak elő. A hatóság rendszeres ellenőrzésekkel és mintavételekkel, szükség esetén hatósági intézkedésekkel éri el, hogy a vállalkozások eleget tegyenek a jogszabályban foglalt kötelezettségeiknek.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás