Alacsony vasbevitel csecsemőknél és kisgyermekeknél Ausztráliában
Egy dél-ausztráliai kutatás szerint a csecsemők és kisgyermekek túl kevés vasat fogyasztanak, pedig a vas fontos szerepet játszik gyerekkorban az agyi és idegrendszeri fejlődésben, valamint a vörösvérsejtek működésében.

A 2021-es tanulmány a 2 évesnél fiatalabb gyerekek táplálkozását vizsgáló első átfogó ausztrál kutatás.

A tipegők (1-2 éves kor között) számára ajánlott napi adagok és a tényleges fogyasztások között eltérések voltak minden élelmiszer csoport esetén. Az ajánlott gyümölcsmennyiségnek kb. a dupláját fogyasztották, és az egyáltalán nem ajánlott snackekből (discretionary foods) is rendszeresen fogyasztottak.

Mind a 6-12 hónapos csecsemők, mind a tipegők esetén teljesült a legtöbb tápanyag bevitele. Az egyik nagy kivétel a vas volt, melyből az idősebb csecsemők 90%-a, valamint a tipegők 25%-a nem fogyasztott eleget.

A csecsemők fő vasforrása a csecsemő tápszerek és vassal dúsított csecsemő gabonapelyhek voltak, bár a csecsemők kevesebb, mint harmada fogyasztott ezekből a termékekből. További fő vasforrások a vassal dúsított gabonafélék, reggelizőpelyhek, kenyér és hús. A tipegők 5 fő vasforrása a reggelizőpelyhek, csecsemőtápszerek/junior tejitalok, kenyér, hús és tojás.

További problémát jelentett a túlzott nátriumbevitel, mely 3 tipegőből egy esetén meghaladta a felső határt.

A kutatók szerint vastartalmú étrendkiegészítőkre vagy több vassal dúsított élelmiszerre lenne szükség, különös tekintettel a húsra. Aggodalmukat fejezték ki a zacskós élelmiszerek tápanyagtartalmával kapcsolatban is (túl édes és alacsony vastartalmú), ill. elfogyasztásának negatív hatásaival szemben is, mivel tartalmát a gyermekek kiszívják, mintha ital lenne, és nem forgatják a szájukban, nem tanulnak rágni és nyelni.

A kutatók szerint több tájékoztatásra van szükség a szülők felé, az alacsony vastartalmú tápszerek és a tasakos élelmiszerek kockázatairól. A junior tejital fontos szerepet kaphat a nem megfelelő tápanyagbevitelű tipegők étrendjében.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás