Az alkoholos italok jövője
Új fogyasztói trend van kialakulóban: az ezredforduló szülöttei már nem az alkoholt keresik, annak új alternatívái jelentek meg a piacon.

Az új termékek kalóriamentes vagy alacsony kalória tartalmú, aktivitás nélküli italok, CBD-t (kannabinoidot) és/vagy kannabiszt/THC-t tartalmazó egészséges és lazító hatású italok, mint például a kava.

Az euforizáló terméket gyártó vállalatok egyik képviselője a Kin Euphorics: állításuk szerint „a társasági italozás 10.000 éves hagyományának első innovációját” teremtik meg. A gyártás során specifikus neurotranszmittereket, dopamint, szerotonint és gamma-aminovajsavat (GABA) célzó, ún. nootropikumokat alkalmaznak.

A nootropikumok („okos drogok”, „kognitív serkentők”) olyan szerek, étrend-kiegészítők vagy egyéb anyagok, melyek a kognitív funkciók javítására képesek egészséges személyekben, különös tekintettel a végrehajtó funkciókra, memóriára, kreativitásra vagy a motivációra.

Az euforizáló termékekkel kapcsolatban felmerülő potenciális kockázatok a pozitív hatásaikat sugalló, megalapozatlan állítások, pontos összetételük ismeretének hiánya, valamint ismeretlen mellékhatásaik.

Kiegészítések

A GABAlabs nevű cég is az alkohol helyettesítésén dolgozik. A Sentia nevű növényi ital olyan élelmiszeripari gyógynövényekből készül, amelyek olyan molekulákat tartalmaznak, amelyek a GABA-rendszerre hatnak, ami a relaxáció és a szocialitás állapotát idézi elő. Azzal, hogy az ital a GABA-rendszert célozza meg, elkerüli az alkohol által befolyásolt egyéb neurotranszmitter-rendszerek megcélzását, ami nagyobb adagok fogyasztása esetén problémákhoz vezethet. Úgy gondolják, hogy ezeknek a gyógynövényeknek a használata minimalizálja a függőség kockázatát, mivel nem ismert, hogy aktiválják a dopaminrendszert, amely az alkoholfüggőség és a sóvárgás egyik fő mozgatórugója.

Az alcarelle, egy szintetikus molekula a GABA-rendszer altípusait célozza meg, hogy specifikusabb módon utánozza az alkohol hatásait. A cél az, hogy az Alcarelle-t olyan összetevőként engedélyezzék, amelyet a világ bármelyik italgyártó vállalata széles körben használhat az alkohol alternatívájaként. A molekulát úgy tervezték, hogy az alkohol élvezetét kevesebb káros hatással és sokkal kevesebb kalóriával kínálja.

Mielőtt a termékek piacra kerülnének, át kell esniük a szükséges élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás