Alternaria mikotoxinok paradicsomtermékekben
Az Alternaria fajok számos mikotoxint képesek termelni, amelyek közül többről is kimutatták, hogy genotoxikusak, karciogének. A német monitoring tervben 2019-ben vizsgálták először az Alternaria által termelt toxinokat élelmiszerben.

Eddig több, mint 70 különböző mikotoxinról mutatták ki, hogy Alternaria fajok képesek termelni, azonban ezek fizikokémiai jellemzése még nem történt meg, kimutatási módszerek sem állnak rendelkezésre minden toxinra, minden élelmiszermátrixból. Az Alternaria fajok által termelt, leggyakrabban vizsgált toxinok: alternariol (AOH), alternariol-monometiléter (AME), altenuen (ALT), tenuazonsav. A legtöbb Alternaria által termelt mikotoxin genotoxikus, karcinogén, az AOH mutagén, karcinogén, genotoxikus, hatással lehet a reprodukciós rendszerre.

A német monitoring tervben 2019-ben vizsgálták először az Alternaria által termelt toxinokat élelmiszerben. A vizsgálatba az alábbi öt metabolitot vették be: alternariol, alternariol-monometiléter, altenuen, tenuazonsav, tentoxin. Paradicsomleveket, ketchupokat és paradicsomkonzerveket vizsgáltak, mivel ezekhez megbízható vizsgálati módszerek állnak rendelkezésre. A legmagasabb összes Alternaria-toxinszintet ketchupokban mérték, ezt követték a paradicsomsűrítmények, darabolt paradicsomkonzerv majd a paradicsomlé. Főként tenuazonsavat azonosítottak az összes paradicsomtermékben, míg az altenuen nem volt kimutatható.

Gotthardt és mtsai (2019) gabona, paradicsom, egyéb zöldségmix alapú bébiételeket vizsgáltak és a paradicsomos és/vagy gabona alapú (főnként köles) termékekben találtak tenuazonsavat, olyan mértékben, amely a csecsemőkre, kisgyermekekre egy hosszabb toxin expozíció miatt már káros hatással lehet.

További vizsgálatokra lenne szükség ahhoz, hogy a feldolgozási körülmények (dúsítás), például a ketchupban, milyen mértékben befolyásolhatják az Alternaria-toxinok élelmiszerekben való jelenlétét. A rendelkezésre álló adatok arra is utalnak, hogy az élelmiszerek előállítása és gyártása során lehetőség van a mikotoxinok csökkentésére. A német hatóság javasolja további mátrixok – a gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és húskészítmények – rutinszerű Alternaria-toxinvizsgálatát. A jövőbeni vizsgálatokhoz megbízható vizsgálati módszereket kell kidolgozni ezekre az élelmiszercsoportokra is.

Az ügyet short issue-ként az EFSA EREN 2021 tavaszi ülésére már megküldték, részletesebben az őszi ülésen kerülhet tárgyalásra.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás