Az akvapóniában és hidropóniában termesztett növények mikrobiológiai kockázatai
Egy tanulmányban a saláta (Lactuca sativa L.) és a cikória (Chicorium intybus L.) akvaponikus és hidroponikus termesztési rendszerét hasonlították össze, az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos főbb mikrobiális populációkra és azok illékony szerves vegyületeire (VOC) fókuszálva.

Az akvapóniában termesztett növények általában szennyezettebbek voltak, mint a hidroponikusan termesztett növények, míg a termesztő közegként használt víz esetében meglepően magasabb volt a hidroponikus rendszer szennyezettsége, az akvaponikus rendszerhez képest. Ezen túlmenően a cikóriában minden mikrobacsoport nagyobb mennyiségben volt jelen, mint az azonos termesztési rendszerben termesztett salátában. A kapott eredmények összefüggést mutattak ki egyes VOC-k és a mikrobiális csoportok eloszlása között a filoszférában, míg a 2-nonanon (pozitív fitostimuláló vegyület) és a saláta rizoszférájának anaerob bacilusai között pozitív összefüggésekre számoltak be néhány példát. A VOC-k többváltozós elemzése eddig a fajták alapján különböztette meg az egyes eltéréseket, azonban a termesztési rendszerek alapján történő értékelés újdonságnak tekinthető.

Összefoglalva, a két ökoszisztéma mikrobiális jellemzői a növényfajtától és a termesztési módtól egyaránt függtek, de további vizsgálatok szükségesek az akvaponikával termelt növényi élelmiszerek mikrobiális minőségét befolyásoló változók mélyreható vizsgálatához. Másrészt a VOC-k elemzése jobban összefüggött az egyes növényfajták mikrobiális közösségével, függetlenül a termesztési rendszertől.

A szerzők elmondása szerint ez a munka jelentheti az első lépést egy egyszerű módszer létrehozásában, amely egy egész ökoszisztémában található VOC-k értékelésén alapul, mint eszköz a hidroponikus és akvaponikus termesztésű zöldségek mikrobiális minőségének előrejelzésére, továbbá a különböző élelmiszertermékek (friss vagy főtt) rendeltetési helyének meghatározására, hogy megőrizzék biztonságukat és tápértéküket. A mikrobák sajátos szerepével mélyebben foglalkozni kell a populációs genomika értékelésén keresztül, hogy több ok-okozati kérdésre mutassunk rá, egy reprezentatív „holobiome” rendszer teljes környezetének nyomon követése és ellenőrzése érdekében.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás