Az EFSA 20-ezerszeresével csökkentette a biszfenol A tolerálható napi bevitel értékét
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) rendszeresen felülvizsgálja az olyan vegyi anyagok, mint a BPA biztonságosságát, amelyek a tárolóedényekből az élelmiszerekbe és italokba kerülhetnek.

A biszfenol A (BPA) egy olyan kémiai anyag, amelyet általában bizonyos műanyagok és gyanták, például polikarbonát műanyag és epoxigyanták előállításához használnak. Ezek az anyagok általában megtalálhatóak vízadagolókban, élelmiszer-tároló edényekben, újrafelhasználható üdítő palackokban, valamint az élelmiszer- és italdobozok védőbevonataiban.

2023 áprilisában az EFSA közzétette a BPA biztonságosságának újraértékelését, és jelentősen csökkentette a tolerálható napi bevitel (TDI) értékét a napi 4 mikrogramm/testsúlykilogrammról 0,2 nanogramm/testsúlykilogramm/napra. Ez az új TDI körülbelül 20 000-szer alacsonyabb, mint korábban.

A BPA lehetséges egészségügyi kockázatai az 1990-es évek vége óta ismertek. 2018-ban az EU-ban betiltották a BPA használatát a cumisüvegekben és a három év alatti gyermekek számára készült egyes élelmiszer-tárolókban.

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a BPA hatására a lépben megnövekszik a helper T-sejtes limfociták aránya, ami allergiás tüdőgyulladáshoz és autoimmun betegségekhez vezethet. Összességében az EFSA döntése a BPA tolerálható napi dózisának csökkentéséről rávilágít az ezzel a vegyi anyaggal kapcsolatos potenciális veszélyekre, és hangsúlyozza, hogy a BPA-t tartalmazó termékek használatakor elővigyázatosság szükséges.

Az EFSA szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a fogyasztók átlagos és magas BPA-expozíciója minden korcsoportban meghaladta az új TDI-t, ami potenciális egészségügyi aggályokra ad okot. Az EFSA tudományos szakvéleménye támogatja az Európai Bizottság és az EU tagállamainak döntéshozatalát az élelmiszercsomagolásokból történő vegyi anyag kioldódásra vonatkozó határértékek megállapításában és a fogyasztók védelmét szolgáló egyedi korlátozások bevezetésében.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás