Az eritritolt összefüggésbe hozták a szívrohammal és stroke-kal
Egy tanulmány szerint az eritritol nevű cukorpótló összefüggésbe hozható a vérrögképződéssel, a stroke-kal, a szívinfarktussal és a halállal.

Az eritrit egy cukoralkohol, amely természetesen előfordul bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, kis mennyiségben a szervezet is szintetizálja. A cukoralkoholok kémiai szerkezete hasonlít a kristálycukoréra, de kevésbé édesek. Az eritrit például a cukor édességének 70%-át éri el és zéró kalóriájúnak tekintik. Az eritritnek nincs hosszan tartó utóíze, nem emeli meg a vércukorszintet és a hashajtó hatása is kisebb más cukoralkoholokhoz képest.

A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt találták, hogy az eritrit szintje a vérben magasabb volt azokál akik szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek. További kísérletek kimutatták, hogy az eritrit segíti a vérlemezkék összetapadását és vérrög képződését. Az emelkedett véralvadás növelheti a szívroham és sztrók kockázatát.

Ezek a megfigyelésen alapuló eredmények nem bizonyítják, hogy az eritrit közvetlenül vérrög képződést okoz, további kísérletekre van szükség a mesterséges édesítőszerek hosszútávú hatásának vizsgálatára is. Addig is ajánlják az eritrit fogyasztás csökkentését.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás