Az olvadó permafrosztban található ismeretlen vírusok
Egy orosz, német és francia kutatócsoport kivonta és megvizsgálta a szibériai permafroszt vírusait. A tanulmány alapján a tudósok 13 új kórokozót újraélesztettek, amelyeket "zombivírusoknak" neveztek el.

A tanulmány a permafroszt éghajlatváltozás miatti felolvadásával kapcsolatos aggodalmakra is felhívta a figyelmet. A kutatók megállapították, hogy a szibériai olvadó jeges hideg felületekről kivont vírusok mindegyike genomját tekintve különbözik az összes ismert létező vírustól.

E “zombivírusok” közül a legrégebbit Pandoravirus yedoma néven azonosították, a vírus rekord életkort állított fel a fagyott vírusok között (48.500 éves), amely képes visszatérni fertőzőképes állapotba. Az izolációs folyamat korai szakaszában a vírus fénymikroszkóp alatt volt látható. A Cedratvirus nevű vírust az orosz Lena folyóból, a Kamcsatka-félszigetről és a Kolyma folyóba áramló iszapból nyerték ki. A Pithovirusok egyik mintáját még nagy mennyiségű mamutgyapjúból is begyűjtötték.

Bár a Pacmanvirusokat a közelmúltban összefüggésbe hozták néhány afrikai sertéspestis esettel, a tudósok most a vírus új változatáról számoltak be, amelyet egy szibériai farkas fagyasztott bélmaradványaiban találtak, és 27.000 évesek.

Amennyiben a permafroszt az éghajlatváltozás miatt megnövekedett hőmérséklet következtében továbbra is olvad, meg kell határozni, hogy ezek a vírusok mennyire válhatnak fertőzőképessé, miután újra fénynek, hőnek és oxigénnek lesznek kitéve. A tudósok szerint a vírusok újraélesztésének biológiai kockázata “elhanyagolható” volt az általuk megcélzott törzsek miatt, amelyek elsősorban az amőba mikrobák megfertőzésére képesek.

De egy olyan vírus potenciális és esetleges újjáéledése, amely más (állati vagy akár emberi) szervezeteket is megfertőzhet, valódi veszélyt jelenthet. A kockázat minden bizonnyal növekedni fog a globális felmelegedéssel összefüggésben, amikor a permafroszt olvadása tovább gyorsul, és az ipari vállalkozások nyomán egyre több ember fogja benépesíteni az Északi-sarkvidéket. Így valószínű, hogy az ősi permafroszt a felolvadás következtében felszabadítja ezeket az ismeretlen vírusokat. Egyelőre lehetetlen megbecsülni, hogy ezek a vírusok mennyi ideig maradhatnak fertőzőek, ha kültéri körülményeknek vannak kitéve, és mennyire valószínű, hogy megfelelő gazdaszervezettel találkoznak és fertőznek meg ezen időintervallum alatt.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás