Balantioides coli elterjedtsége vadon élő szarvasfélékben Portugáliában
A Balantioides coli egy zoonotikus enterikus parazita, mely világszerte elterjedt és enyhétől életveszélyesig terjedő megbetegedést tud okozni emberben és állatban. Egy 2022-ben megjelent cikkben az Európában (Portugáliában) vadon élő szarvasfélékben vizsgálták a Balantioides coli előfordulását.

2014-ben a FAO és WHO újonnan megjelenő patogénnek és élelmiszerrel közvetített parazitának minősítette, amire a speciális szabályozási útmutatókat alkalmazni kell.

Emlősök (sertés, juh, ló) emésztőrendszerében található, ritka esetben képes embert is fertőzni, melynek fő tünetei a hasfájás és hasmenés, súlyos esetben vérzéshez és a bél átlyukadásához is vezethet. Az esetek nagy részében azonban semmilyen tünettel nem jár a fertőzés az emlősöknél és embereknél. Bár ritka, de vízzel és élelmiszerrel terjedő járványokban is szerepet játszott már, halálos kimenetelű fertőzés is előfordult.

Ismert, hogy a vadon élő szarvasfélék fontos szerepet játszhatnak különféle zoonotikus megbetegedések terjesztésében, emellett számuk és sűrűségük Európában növekszik, továbbá húsukat is széles körben fogyasztják. A B. coli elterjedtségéről vad szarvasfélékben Európában eddig nem volt információ.

Az új kutatásban ezért a B. coli prevalenciáját és molekuláris diverzitását vizsgálták ebben az állatcsoportban. 130 székletmintát gyűjtöttek be a természetben nem invazív módon gím (95) és dámszarvasoktól (35). Gímszarvasokban 4,2%, dámszarvasoknál 5,7% volt a prevalencia. Két genetikai variánst (A és B) azonosítottak gímszarvasban valamint gím és dámszarvasban.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás