Echinococcus multilocularis élelmiszereken
Az Echinococcus multilocularis nevű parazita galandféreg fertőzött állattal való kontakt vagy a petékkel fertőzött élelmiszer fogyasztásával kerülhet be az emberi szervezetbe.

Az Echinococcus multilocularis nevű parazita galandféreg elsődleges és végleges gazdái a rókafélék és kutyafélék közé tartozó állatok, köztes gazdaként azonban az emberben is előfordulhatnak, halálos alveoláris echinococcosist okozva. Fertőzött állattal való kontakt vagy a petékkel fertőzött élelmiszer fogyasztásával kerülhetnek az emberi szervezetbe, tipikusan a májban proliferálódó lárva állapottal. Hosszú és általában tünetmentes inkubációs idő (5-15 év) jellemzi, ezért nehéz a fertőzés forrásának nyomonkövetése.

2015 környékén bizonyítottan növekedett az előfordulás a rókák sikeres veszettség elleni vakcinázásának hatására. Az állatok ürülékével a peték a talajközeli bogyós gyümölcsökre, zöldségekre, gombákra kerülnek és akár egy évig fertőzőképesek maradnak (lásd pl. Federer et al., 2016 és Lass et al., 2015).

Az állatok Echinococcus multilocularis fertőzése elleni védekezést célzó, korábban hatályban lévő rendelet kiegészítésre került ((EU) 2018/772), azonban annak ismeretében, hogy a talajközeli élelmiszerek is a fertőzés forrásai lehetnek, a talajközeli bogyós gyümölcsök, zöldségek, gombák fokozottabb hatósági monitorozása is megfontolandó.

Frissítés:

Frissítések

Hírlevél feliratkozás