Az édesítőszerek vagy cukor helyettesítők olyan összetevők, amelyeket az élelmiszerek édesítésére vagy bizonyos esetekben az íz fokozására használnak. Némely édesítőszer sokkal édesebb, mint a kristálycukor és kisebb mennyiség szükséges belőle, hogy elérje ugyanazt az édességet, mint a kristálycukor az ételben. Az emberek eltérő okból választhatják az édesítőszert a cukor helyett. Például az édesítőszer zeró vagy alacsony kalóriatartalmú és általában nem növeli a vércukorszintet. Az édesítőszerek széles körben használtak az olyan élelmiszerekben és italokban, amelyeket „cukormentesként” vagy „diétásként” értékesítenek. A fogyasztók könnyen azonosíthatják, hogy vajon egy adott termék tartalmaz-e édesítőszert, ha megnézik az összetevők listáját a termék címkéjén, ahol az E-számának vagy a nevének szerepelnie kell.
Aszpartám
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) kijelentette, hogy az aszpartám, egy általánosan használt cukorhelyettesítő vegyület, biztonságosan fogyasztható. Ezzel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közelmúltbeli értékelésére reagált, amely az aszpartám és a májrák közötti lehetséges kapcsolatot vetette fel. Az FDA hangsúlyozza, hogy az aszpartámot alaposan tanulmányozták, és tudósaiknak nincsenek biztonsági aggályaik, ha azt a jóváhagyott feltételek mellett használják. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), a WHO szervezete, lehetséges kapcsolatot állapított meg az aszpartám és a májrák egyik fajtája, a hepatocelluláris karcinóma között. Az IARC munkatársa azonban elismerte, hogy a bizonyítékok korlátozottak, és a vizsgálatoknak lehetnek olyan hibái, amelyek befolyásolták az eredményeket. A kutató hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az aszpartám valóban rákot okozhat-e az emberekben. Az FDA szóvivője tisztázta, hogy az aszpartám “az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek” minősítése nem jelenti azt, hogy bizonyítottan összefüggés áll fenn a rák kialakulásával.
A Health Canada és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is biztonságosnak ítélte az aszpartámot a jelenleg megengedett szinteken. Továbbá az élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottság (JECFA), a WHO és az ENSZ tudósokból álló nemzetközi csoportja szerint az aszpartám és a rák közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok nem meggyőzőek. A JECFA továbbra is 40 milligramm/testsúlykilogramm napi fogyasztási határértéket javasol. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma támogatja a JECFA hatáskörét az aszpartám biztonságosságára vonatkozó közegészségügyi ajánlások megfogalmazásában. Azzal érvelnek, hogy a JECFA mind a nyilvános, mind a magán adatokat felülvizsgálja, míg az IARC csak a nyilvános adatokat veszi figyelembe, így a felülvizsgálatuk nem teljes. Az FDA valamivel magasabb, 50 milligramm/testtömeg kilogrammra vonatkozó ajánlást fogalmaz meg a napi aszpartám fogyasztásra vonatkozóan. Összefoglalva, míg a WHO besorolása aggodalomra ad okot az aszpartám rákos megbetegedésekkel való lehetséges kapcsolatával kapcsolatban, az FDA, a Health Canada és a JECFA fenntartja, hogy az aszpartám fogyasztása a jóváhagyott határértékeken belül biztonságos. További kutatásokra van szükség az aszpartám használatával kapcsolatos esetleges kockázatok tisztázásához.
Eritrit
A Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézetének új kutatása szerint az eritrit, egy kalóriamentes édesítőszer fogyasztása növelheti a szívroham és a sztrók kockázatát. Az eritrit a cukoralkoholok családjába tartozik, amely természetesen előfordul bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, kis mennyiségben a szervezet is szintetizálja. A cukoralkoholok kémiai szerkezete hasonlít a kristálycukoréra, de kevésbé édesek. Az eritrit például a cukor édességének 70%-át éri el és zéró kalóriájúnak tekintik. Az eritritnek nincs hosszan tartó utóíze, nem emeli meg a vércukorszintet és a hashajtó hatása is kisebb más cukoralkoholokéhoz képest. Gyakran használják édesítőszerként különböző feldolgozott élelmiszerekben és italokban.
A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók 1157 beteg vérmintáját vizsgálták, és megállapították, hogy azoknál, akiknél magasabb volt az eritrit szintje a vérplazmában, kétszer nagyobb volt a szívroham vagy a sztrók kialakulásának valószínűsége. További kísérletek kimutatták, hogy az eritrit segíti a vérlemezkék összetapadását és vérrög képződését. Az emelkedett véralvadás növelheti a szívroham és sztrók kockázatát. Ezek a megfigyelésen alapuló eredmények nem bizonyítják, hogy az eritrit közvetlenül vérrög képződést okoz, további kísérletekre van szükség a mesterséges édesítőszerek hosszútávú hatásának vizsgálatára is. Addig is ajánlják az eritrit fogyasztás csökkentését. A Health Canada hasonlóan az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatallal (FDA) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (EFSA) együtt biztonságosnak tartja a cukoralkoholok fogyasztását, de a túlzott bevitel emésztési problémákat okozhat.
Szukralóz
A szukralóz egy mesterséges édesítőszer, amelyet gyakran használnak élelmiszerekben és italokban, de a szervezetre gyakorolt hatásai nem teljesen ismertek. A Francis Crick Intézet új vizsgálata szerint nagy mennyiségű szukralóz fogyasztása csökkenti a T-sejtek aktiválódását szubkután rákos egér modellekben és bakteriális fertőzés egér modellekben, valamint csökkent T-sejt működést eredményez T-sejt közvetített autoimmunitás modellekben. A T-sejtek a fehérvérsejtek egy olyan típusa, amelyek segítenek az immunrendszernek a betegségek elleni küzdelemben. A tanulmány azt sugallja, hogy ez emberekben is elnyomhatja az immunválaszt, és akár az olyan autoimmun betegségekben szenvedők kezelésére is felhasználható, mint az 1-es típusú cukorbetegség.
A vizsgált dózisok azonban sokkal nagyobbak voltak, mint amennyit az emberek normál étrendjükben fogyasztanak, és további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ezek a hatások reprodukálhatók-e az emberekben. A kísérlet során az egereket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) által megengedhető napi bevitelnek (15 mg/testtömeg kg, illetve 5 mg/testtömeg kg) megfelelő mennyiségű szukralózzal etették. A tanulmány szerzői remélik, hogy eredményeiket felhasználva tanácsot adhatnak az egyes betegek számára legmegfelelőbb étrenddel kapcsolatban, és megtalálhatják étrendünk azon elemeit, amelyeket az orvosok ki tudnak használni a kezelés során. Bár az eredmények nem mutatják ki a szukralóz emberekre gyakorolt káros hatásait, ezek az eredmények ahhoz vezethetnek, hogy a betegeknél nagyobb terápiás dózisokat alkalmazzanak. További kutatásokra van szükség más sejttípusok vagy folyamatok feltárásához, amelyekre hasonlóan hatással lehet ez az édesítőszer.
Az Észak-Karolinai Állami Egyetem és a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem kutatóinak nemrégiben készült tanulmánya szerint a szukralóz-6-acetát, a szukralóz előállítása során, illetve a bélben a szukralóz lebontása során keletkező közti termék genotoxikus lehet és károsíthatja a DNS-t. Az emberi vérsejteken és bélhámsejteken végzett in vitro kísérleteken alapuló tanulmány kimutatta, hogy a szukralóz-6-acetát növeli a gyulladással, oxidatív stresszel és a rákos megbetegedésekkel összefüggő gének kifejeződését. Emellett növeli a bélfal áteresztőképességét is. A vezető szerző aggályokat fogalmazott meg a szukralóz lehetséges egészségügyi hatásaival kapcsolatban, és kutatását elküldte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA). A szukralóz széles körben használt mesterséges édesítőszer, amelyet Európában különböző élelmiszer-kategóriákban, többek között szénsavas italokban, rágógumiban, gabonapelyhekben, szószokban és lekvárokban való felhasználásra engedélyeztek. Édesítőereje akár 650-szer nagyobb, mint a hagyományos cukoré.
A szukralóz könnyen azonosítható a termékek címkéin, mivel az élelmiszer-adalékanyagok között az “E-955” kódot kapta. Az emberi táplálkozással foglalkozó európai tudományos bizottság a szukralóz megengedhető napi bevitelét (ADI) 15 mg/testtömeg kilogrammban határozta meg. Az EFSA azonban jelenleg vizsgálja a szukralóz és más édesítőszerek biztonságosságát, a felülvizsgálat várhatóan 2024-ben fejeződik be. A felülvizsgálat során figyelembe veszik az új adatokat és tudományos ismereteket, amelyek az ADI frissítéséhez vagy a jogszabályok módosításához vezethetnek. A potenciális kockázatok mellett a szukralóznak a fogak mineralizációjának fenntartásában és az étkezés utáni glikémiás reakciók csökkentésében betöltött szerepe is elismert. Az Európai Bizottság és a nemzeti hatóságok az újraértékelés eredményei alapján döntenek majd a jelenleg engedélyezett felhasználások szükséges megszorításáról vagy korlátozásáról.
Nemcukor édesítőszerek
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a nemcukor édesítőszerekről (non-sugar sweetener – NSS), amely nem javasolja azok használatát a testsúlyszabályozás vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Az ajánlás alapja egy felülvizsgálat, amely szerint az NSS-nek nincs hosszú távú előnye a testzsír csökkentésében felnőtteknél vagy gyermekeknél. A felülvizsgálat lehetséges negatív hatásokra is utalt, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél. A WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója hangsúlyozta a szabad cukrok bevitelének természetes források, például gyümölcsök vagy cukrozatlan élelmiszerek és italok révén történő csökkentésének fontosságát. Az ajánlás a már meglévő cukorbetegségben szenvedők kivételével mindenkire vonatkozik, és magában foglalja az összes szintetikus és természetes eredetű, tápértékkel nem rendelkező édesítőszert.
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) aggodalmát fejezte ki az iránymutatással kapcsolatban, mondván, hogy annak a rendelkezésre álló bizonyítékok átfogó összességén kellett volna alapulnia. Az ISA úgy véli, hogy az ajánlás tudományosan nem szigorú, és egyes személyek esetében nemkívánatos egészségügyi eredményeket eredményezhet. Érvelésük szerint az alacsony/nem kalóriatartalmú édesítőszerek lehetővé tették az élelmiszer- és italgyártók számára, hogy átformálhassák a termékeiket és megfeleljenek a cukorcsökkentésre vonatkozó közegészségügyi ajánlásoknak. Az ISA szintén aggodalmát fejezi ki a cukor- és kalóriacsökkentés jól megalapozott előnyeire vonatkozó elismerésének hiánya miatt az alacsony/nem kalóriatartalmú édesítőszerekkel kapcsolatban. Azt állítják, hogy szigorú tudományos értékelésen és magasabb színvonalú kutatáson alapuló, koherens szakpolitikákra van szükség a nem fertőző betegségek csökkentésének összetett kihívásaira való reagáláshoz. Bár ez az útmutató nem vonatkozik a cukorbetegekre, félrevezetheti azokat, akiknek szabályozniuk kell a szénhidrát- és cukorfogyasztásukat.
Édesítőszerek napi beviteli értéke és édességi szintje a kristálycukorhoz viszonyítva
Az alábbi táblázat tartalmazza az édesítőszerek megengedhető napi bevitelét (ADI) az EU-ban és az USA-ban.
Édesítőszer | ADI mg/kg/testtömeg/nap EU | ADI mg/kg/testtömeg/nap USA |
Advantám | 5 | 32,8 |
Aceszulfám-K | 9 | 15 |
Aszpartám | 40 | 50 |
Ciklamát | 7 | tiltott |
Neotám | 2 | 0,3 |
Neoheszperidin DC | 5 | Nincs adat |
Szacharin | 5 | 15 |
Szteviol-glikozidok | 4 | 4 |
Szukralóz | 15 | 5 |
Thaumatin | Nincs adat | Nincs adat |
Poliolok | Nincs adat | Nincs adat |
A különböző édesítőszerek kristálycukorhoz viszonyított édességi szintje a lenti táblázatban látható.
Édesítőszer | Édesség |
Advantám | 20 000-szer édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |
Neotám | 7 000 – 13 000-szer édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |
Thaumatin | 2 000 – 3 000-szer édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |
Szacharin | 200 – 700-szor édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |
Szukralóz | 600-szor édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |
Szteviol-glikozidok | 200 – 400-szor édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |
Szerzetesek körtéje (Luo Han Guo) | 100 – 250-szer édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |
Aszpartám | 200-szor édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |
Aceszulfám-K | 200-szor édesebb, mint a kristálycukor (szaharóz) |