Élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent az élelmiszerek nitrózamin tartalma
2023 márciusban közzétették az EFSA új értékelését az élelmiszerek nitrózamin tartalmáról, mely szerint ezeknek az élelmiszerek előkészítése és feldolgozása során keletkező anyagoknak az étrendi bevitele egészségi aggályokat vet fel minden korcsoport esetén.

Az élelmiszerekben vizsgált 23 nitrózamin közül 10-ről megállapították, hogy genotoxikus karcinogén, és a kockázatbecslést ezekre végezte el az EFSA. Az értékelés során figyelembe vett kritikus hatás a májtumorok előfordulási gyakorisága rágcsálókban.

A nitrózaminok megtalálhatók különböző élelmiszerekben, például pácolt húskészítményekben, feldolgozott halakban, kakaóban, sörben és más alkoholos italokban. Az étrendi expozícióhoz hozzájáruló legfontosabb élelmiszerkategória az EFSA szerint a húsok és húskészítmények csoportja, de megtalálhatók feldolgozott zöldségekben, gabonában, tej- és tejtermékekben, valamint fermentált, pácolt és fűszerezett élelmiszerekben is.

Ugyanakkor limitált információ áll rendelkezésre arról, pontosan milyen élelmiszerekben fordulnak elő. Keletkezésük nitrozáló anyagok (pl. nitritek vagy nitrogén oxidok) és aminovegyületek reakciójához köthető a feldolgozás körülményei között.

Emiatt számos gyártó törekvése a hozzáadott nitrit és nitrát adalékanyagok csökkentése. Az EFSA 2017. évi értékelésében megállapította, hogy az engedélyezett mennyiségben hozzáadott nitriteket (kálium és nátrium-nitrit) tartalmazó hús termékek fogyasztását követő N-nitrózamin keletkezés a szervezetben kevésbé aggályos. Jelen véleményükben nem foglalkoztak ezen élelmiszerek fogyasztását követő, szervezetben történő nitrózamin keletkezéséből származó kockázatokkal.

Az értékelést 2022 végén nyilvános konzultációra bocsátották, melyre beérkező észrevételek figyelembevételével átdolgozták a dokumentumot. A most véglegesített értékelés alapján a tagállamok felelőssége lesz a megfelelő kockázatkezelési döntéseket megtenni.

A francia ANSES a hentesáru (feldolgozott húsok, kolbászfélék – charcuterie) fogyasztásának csökkentését javasolja Franciaországban, szerintük heti 150g-nál nem szabadna többet fogyasztani, mivel ezeket a termékeket összefüggésbe hozták a vastagbéldaganat kialakulásával, a bennük található nitritek és nitrátok miatt. A francia népesség 99%-ának fogyasztása meghaladja az EFSA által javasolt limitet. Ugyanakkor a fogyasztók aktivitása, rákra való hajlama és az étrend további része is nagy szerepet játszik a lehetséges egészségügyi hatások kialakulásában. Az ANSES azt is javasolja, hogy limitálják a nitrát és nitrit adalékanyagok húsfélékhez adását azzal, hogy csökkentik a lejárati időt, ezért kevésbé lesz szükség tartósítószerre, vagy szabályozzák a sótartalmukat, pihentetési és pácolási folyamatokat. Optimalizálni szükséges továbbá a műtrágya felhasználást és az élőállat tartásból származó szennyvíz felhasználását is, mint további forrásait ezeknek a vegyületeknek.

Nitrózaminokat egyébként nemcsak élelmiszerekben, hanem gyógyszerekben is találtak nyomokban, ami felveti az újraértékelésük szükségességét (legalább 20 gyógyszernél).

Frissítések

Hírlevél feliratkozás