Az ehető rovarok az állattenyésztés fenntartható alternatívájának számítanak, de a fogyasztók szempontjából biztonságosságuk még nem teljesen tisztázott. Az áttekintő tanulmány célja, hogy ismertesse a rovaralapú élelmiszerek fogyasztására vonatkozó legújabb állategészségügyi irányelveket, és elemezze az ehető rovarok tenyésztésével és feldolgozásával kapcsolatos biológiai, kémiai és fizikai veszélyeket.
A szerzők a biológiai kockázati tényezők öt csoportját, a kémiai kockázati tényezők tíz csoportját és a fizikai kockázati tényezők tizenhárom csoportját azonosítják, amelyek a különböző rovarfajok és rovaralapú élelmiszerek élelmiszer-eredetű kórokozóinak potenciális veszélyei. A rovaralapú élelmiszerek biztonságának biztosítása jelentős mérföldkő lesz a fenntartható élelmiszerlánc fenntartásában, összhangban az F2F stratégiával és az EU politikájával.
A dokumentum azt is kiemeli, hogy az ehető rovarok a tenyésztett állatok új kategóriáját és az élelmiszerlánc új láncszemét jelentik, de előállításuk hasonló problémákat és kihívásokat vet fel, mint a hagyományos állattenyésztés és hústermelés. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az entomofágia, vagyis a rovarok fogyasztása továbbra is egyre növekvő érdeklődést von maga után, mint a világ növekvő népességének táplálására az elkövetkező évtizedekben kínálkozó lehetséges megoldás. Az ehető rovarokat leginkább a szubtrópusi és trópusi régiókban fogyasztják, de az entomofágia nem túl népszerű a nyugati kultúrában. Számos tudós szerint azonban az ehető rovarok fontos mérföldkövet jelentenek a fehérjeforrások diverzifikálására és a globális élelmezésbiztonság garantálására irányuló erőfeszítésekben.
Összességében a tanulmány hangsúlyozza a rovaralapú élelmiszerek fogyasztók számára történő biztonságának biztosítását, és rávilágít a rovarok potenciális szerepére az élelmezésbiztonsági kihívások kezelésében.