
Workshop az élelmiszerekben előforduló veszélyek kockázati rangsorolásával kapcsolatban
A workshop 2022. október 19-20-án kerül megrendezésre a svédországi Uppsalában, de online részvételre is lesz lehetőség.
A helyszíni részvételre vonatkozó regisztrációs határidő 2022. július 15. A fizikai részvétel 65 főre korlátozódik.
Az online részvételre vonatkozó regisztrációs határidő szeptember 5. Legfeljebb 200 fő vehet részt online, és az online részvétel a workshop első napjára korlátozódik.
A workshop a kockázatelemzés – elsősorban a kockázatértékelés, de a kockázatkezelés és a kockázati kommunikáció – területén dolgozó szakembereknek szól. Kockázati rangsorolás alatt 1) kémiai és/vagy mikrobiológiai veszély rangsorolását értjük egy vagy több élelmiszer/élelmiszercsoport tekintetében, vagy 2) élelmiszerek/élelmiszercsoportok rangsorolását egy vagy több veszély tekintetében.
Bár a konkrét téma a kockázati rangsorolás, a workshop a kockázat-haszon értékelések szempontjából is releváns, mivel az összehasonlító mérőszámok használata mindkét területen fontos elem. Általánosabb értelemben a workshop a kockázat szempontjából releváns, több területről és forrásból származó adatok figyelembevételével és integrálásával foglalkozik.
A workshop első napján bevezetés és áttekintés hangzik el a kockázati rangsorolás területéről, amelyet a vegyi anyagokra, valamint a vegyi és mikrobiológiai veszélyekre vonatkozó konkrét megközelítésekről/eszközökről és kapcsolódó módszerekről szóló előadások követnek. A nap második részében a tágabb kontextus, beleértve a döntéshozatalt és a kockázati kommunikációt is. A workshop második napja a kulcsfontosságú témák csoportokban történő megvitatására szolgál. Minden csoport az alábbi témák egyikét fogja megvitatni:
- A kockázati rangsorolás célja és értéke
- Közös szemlélet
- Kihívások és jövőbeli fejlemények
További információ az alábbi linken:
Workshop on Risk Ranking of Hazards in Foods (livsmedelsverket.se)
A hírt a Nébih és az EFSA által működtetett EFSA Focal Point osztotta meg.