Fűből állítanak elő étkezési keményítőt egyetemi hallgatók
A kenyai Kabarak Egyetem hallgatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel a füvet keményítőlisztté alakítják. A csapat úgy véli, hogy innovatív ötletük világszerte segíthet az éhezés enyhítésében .

A kutatók szárazságtűrő fűféléket használnak (perje, csillagpázsit), amelyek termesztése két hónapig tart. A betakarítás után a füvet megmossák, megszárítják, porrá őrlik, majd enzimeket adnak hozzá, hogy a cellulózt keményítővé bontsa.

Egyelőre nincs sok információ az eljárásról, nem tudni, hogy mennyire lesz hatásos az enzim. Mint írják, a laboratóriumban rendelkeznek a szükséges hőmérséklettel, nyomással és körülményekkel ahhoz, hogy az enzimek hozzáadása után lejátszódjon a reakció, amely a cellulózt a kukoricában található keményítőhöz hasonló keményítővé, amilózzá alakítja át. Kérdés, hogy ezt a való életben is reprodukálni tudják-e.

A kutatók most arra várnak, hogy a Kenya Bureau of Standards (Kenyai Szabványügyi Hivatal) tanúsítványt adjon ki a termék emberi fogyasztásra való alkalmasságáról, mielőtt elkezdenék a nagyüzemi termelést, és megkezdték a szabadalmaztatási folyamatot is. Ahhoz, hogy a termék az EU-ban is megjelenhessen, szigorú előírásoknak kell megfelelnie, mivel az új élelmiszerekről szóló szabályozás hatálya alá tartozik.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás