Higany a jégtakaróban
Egy új tanulmányban nagyon magas oldott higanykoncentrációról számoltak be.

Egy Nature-ben publikált tanulmány a grönlandi jégtakaró délnyugati peremén elhelyezkedő három gleccser vízgyűjtőjéből származó olvadékvizeinek higanykoncentrációját, valamint a higany továbbkerülését vizsgálja a fjordok alsó szakaszaiba nyári ablációs időszakban gyűjtött minták alapján. Természetes vizekben korábban soha nem mértek ilyen magas oldott higany koncentrációt – a gleccser vízgyűjtőkből származó higanykoncentráció két nagyságrenddel magasabb, mint a sarkvidéki folyókra jellemző.

Ezek a vízáramlatok globális jelentőségűek, a folyóvíz áramlás 10%-át teszik ki. Mind szerves, mind szervetlen higany magas koncentrációban volt jelen a fjordok különböző sótartalom-koncentrációjú gradiensei között is. Az eredmények alapján tehát a jégtakaró geológiai higanyforrás, mely hatással van az északi-sarkvidéki ökoszisztémákra.

A globális felmelegedés okozta jégtakaró olvadás általi higanyszennyezés dinamikájának minél pontosabb ismerete elengedhetetlen.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) klímaváltozással foglalkozó hálózata (CLEFSA) az ügyet kiemelt hatásúként és nagy megjelenési valószínűségűként jellemezte tekintettel arra, hogy az óceánoknak növekvő jelentősége van élelmiszer és takarmányforrások szempontjából.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás