Hogyan zavarják meg a mesterséges édesítőszerek az emberi mikrobiomot és a metabolikus választ?
Egy nemrégiben készült tanulmány a mesterséges édesítőszerek kapcsán jelentős egészségügyi kockázatokra hívja fel a figyelmet, az édesítőszerek fogyasztását metabolikus zavarokkal és bélmikrobióta-zavarokkal hozták összefüggésbe.

Az utóbbi években a mesterséges édesítőszerek népszerűvé váltak, mint az élelmiszerek és italok édesítésére szolgáló kalóriamentes adalékanyagok. A mesterséges édesítőszereket kimutatták már szennyvízből, felszíni illetve talajvízből, valamint ivóvízből is. A mesterséges édesítőszerek, mint például a szukralóz és az aszpartám, biztosítják az édes ízt az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekben, így növelve népszerűségüket világszerte.

Egy, az Egyesült Királyságban készült tanulmány a gyakran fogyasztott mesterséges édesítőszerek (szaharin, szukralóz, aszpartám) bélbaktériumok patogenitására és a bélhám-mikrobióta kölcsönhatásokra gyakorolt szerepét vizsgálta mikrobák (Escherichia coli és Enterococcus faecalis) és a bélhám (Caco-2 sejtek) modelljeinek felhasználásával. Az eredmények azt mutatják, hogy az édesítőszerek különböző módon növelik a baktériumok biofilm képző képességét. A humán bélhámsejtekkel való együttes tenyésztés azt mutatja, hogy a vizsgált baktériumok biofilm képző képessége megnő, így pusztítva a bélhámsejteket. A szerzők további vizsgálatokat javasolnak, hogy megértsük a molekuláris mechanizmusokat és így csökkentsük az édesítőszerek bélrendszerre gyakorolt negatív hatását.

Egy 2022 tavaszán megjelent tanulmányban a szerzők szerint a mesterséges édesítőszerekre adott humán metabolikus válasz nagy mértékben függ a mikrobiomtól. Az azonban még nem tisztázott, hogy az édesítőszerek pontosan hogyan lépnek kölcsönhatásba a humán mikrobiommal.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás