Jingmenvírussal fertőzött kullancsok Európában
A Jingmenvírusok újonnan felfedezett csoportjáról kimutatták, hogy a gazdaszervezetek széles körét fertőzi meg, és lázas betegséggel hozható összefüggésbe az emberekben.

A németországi Alsó-Szászországból származó kullancsok Jingmenvírus-felmérése során az Alongshan vírust (ALSV) azonosították az Ixodes spp. kullancsokban. A további vírusszűrések kimutatták az ALSV jelenlétét az Alsó-Szászország több pontján gyűjtött kullancsok testében és nyálában.

Az Ixodes ricinust és a Dermacentor reticulatust magában foglaló vektorkompetencia-vizsgálatok igazolták az ALSV replikációját ezekben a kullancsfajokban. Az ALSV-vel injektált Ixodes ricinus-szal végzett in vitro etetési kísérletek hatékony vírusátvitelt mutattak a vértáplálás során. A természetes véradás során a potenciális vírusátvitel értékeléséhez vadak és háziállatok szérumait vizsgálták. Egy gímszarvasból vett szérumminta ALSV RNS-re pozitívnak bizonyult, míg a vadak és háziállatok szerológiai szűrése ALSV-specifikus antitestek jelenlétét mutatta ki Alsó-Szászország különböző helyein.

Összességében ezek az eredmények bizonyítják az ALSV széles körű eloszlását az alsó-szászországi kullancsokban, és szerológiai vizsgálatok alapján feltételezik az állatok gyakori expozícióját. Ezért az emberi és állati egészségre gyakorolt potenciális kockázata további vizsgálatot igényel.

A vírust már több európai országban is kimutatták, kullancsban például Finnországban és Franciaországban, emberekben pedig Koszovóban. A globális felmelegedés és a biológiai sokféleség csökkenése miatti környezeti változások, valamint a megnövekedett utazások elősegítik a kórokozók terjedését és növelik a közegészségügyi kockázatot.

Ezért fontos a felügyelet és az új és újonnan megjelenő kórokozók fertőzési modelljeinek létrehozása, hogy több ismeretet szerezzünk a z előfordulásukról, átvitelükről és terjedésükről. Különösen az újgenerációs szekvenálás (NGS) vezetett számos új kórokozó felfedezéséhez, amelyek többsége csak a szekvenciájuk alapján ismert, de a gazdanövénykörre, a vektorokra és a terjedési ciklusokra vonatkozó adatok hiányoznak.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás