Kávézaccból készült liszt és egyéb termékek
Egy dániai székhelyű start-up vállalkozás használt kávézaccból készít olajat és lisztet. Az előállítási folyamatról nem állnak rendelkezésre részletes információnk, a használt kávézacc különböző mikrobiológiai és kémiai kockázatokat rejthet magában.

A cég állítása szerint a kávéliszt grammonként: háromszor annyi fehérjét tartalmaz mint a mandulaliszt, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hajdinaliszt, kevesebb zsírt, mint a kókuszliszt, több rostot, mint a teljes kiőrlésű búzaliszt, és több káliumot, mint a banán.

Az olajat édesítőként, természetes színezékként és tartósítószerként lehet használni élelmiszerekben és italokban.

A használt kávézaccot koppenhágai kávézókból és szállodákból gyűjtik össze, amelyből egy innovatív biotechnológiai eljárás során vonják ki az olajat és marad hátra a glutén-mentes liszt.

Az előállítási folyamatról nincs részletes információnk, a használt kávézacc többek között mikrobiológiai és kémiai (pl. mikotoxinok) kockázatokat rejthet magában.

Az Európai Unióban 1997 óta jogszabály rendelkezik az új élelmiszerek forgalomba hozataláról. A jogszabály alapján új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unió területén.

A jelenleg hatályban lévő jogszabály (2015/2283 EU rendelet) több olyan élelmiszer-kategóriát ír le, amelynek ha nem igazolt az 1997 előtti fogyasztási hagyománya, akkor azok természetéből, szerkezetéből, felhasználási módjából vagy az alkalmazott előállítási technológiájából adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthetnek a fogyasztók számára. Emiatt az új élelmiszerek forgalomba hozatalát szigorú biztonsági értékelés előzi meg.

Az új élelmiszerek jogi szabályozásáról és engedélyezéséről további információk érhetők el a Nébih honlapján.

Az új élelmiszernek minősülő, kávéból készült (mellék)termékek EU-s jogi besorolásáról és státuszáról egy 2020-ban megjelent tanulmány nyújt átfogó képet.

Frissítés

A dán élelmiszerbiztonsági hatóság (Danish Veterinary and Food Administration) kérelmet nyújtott be a használt kávézaccra, zsírtalanított használt kávézaccra és zsírtalanított fel nem használt kávézaccra vonatkozóan (Coffea sp., főként Coffea arabica L. és Coffea canephora (Robusta)), hogy azok ne minősüljenek új élelmiszernek. Indoklásuk szerint a kávébabok/magvak 1997. május 15. előtt az Európai Unióban kávéfőzéshez használt pörkölt és őrölt kávébabként kerültek fogyasztásra. Emellett számos recept létezik az őrölt kávébab felhasználására, például csokoládétermékek készítéséhez az EU-ban. Az egész kávébabok (pl. csokoládéval bevont kávébabok) 1997. május 15. előtt is forgalomban voltak az EU-ban. Ezért a pörkölt kávébab (egészben és őrölve) nem új élelmiszer.

A szolgáltatott adatok csak kisebb különbségeket mutatnak a fel nem használt és a használt kávézacc összetételében. A koffein szintje alacsonyabb az elhasznált kávézaccban, mint a fel nem használt kávézaccban. Az új élelmiszer-státuszát tekintve a vizes kivonat (kávé) előállítása után használt kávéőrleményt ezért nem szabad megkülönböztetni a fel nem használt kávéőrleménytől.

A kérelem elfogadásra került, a használt kávézacc nem minősül új élelmiszernek, így a forgalomba hozatalára nem vonatkozik az új élelmiszerekről szóló rendelet. Azonban más különleges jogszabályok korlátozhatják a termék élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként való forgalomba hozatalát egyes tagállamokban, ezért ezt ajánlott ellenőrizni az illetékes nemzeti hatóságoknál.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás