Kereskedelemben kapható és saját készítésű növényi tejekkel kapcsolatos többfajta kockázat
A fogyasztók napjainkban egyre inkább keresik a tehéntej helyettesítésére szolgáló egyéb italokat, például növényi tejeket. Egyre többen próbálkoznak meg a házi készítéssel is.

A fogyasztók a változatos étrendre való törekvésükben, továbbá környezetvédelmi, vagy egészségügyi okok, például allergia vagy intolerancia fennállása miatt keresik napjainkban a tehéntej helyettesítésére szolgáló egyéb italokat, például növényi tejeket. A növényi tejek a vegetáriánus étrend részét is képezhetik. Fogyasztásuk népszerűsége növekszik, az Egyesült Királyságban például a szektor 43%-os növekedését becslik 2021-ig. Bár értékes összetevőket tartalmazhatnak, a tejjel szemben nem tekinthetők teljes értékű tápláléknak. Míg a tej teljes értékű fehérjeforrás (azaz minden esszenciális aminosav megtalálható a tejben és megfelelő arányban), addig a növényi tej nem teljes értékű fehérjét tartalmaz. Ezen termékek fogyasztása különféle kockázatokkal járhat, ezért odafigyelést igényel.

Nő a népszerűsége az otthon készített növényi italoknak, egyrészt gazdasági megfontolásból, másrészt a saját beszerzésű alapanyagok iránt táplált nagyobb bizalom miatt.

Míg a kereskedelemben kapható termékeknek meg kell felelniük különböző előírásoknak, ez nem vonatkozik az otthon elkészített italokra. Ez mind táplálkozási (kiegyensúlyozatlan tápanyagbevitel), mind élelmiszer-biztonsági problémákat (veszélyes összetevők) is felvethet. Különösen kisgyermekek esetén jelenhet meg fokozott kockázat, akiknek immunrendszere még nem fejlődött ki teljesen.

Növényi tejek fogyasztása kapcsán felmerülő egészségügyi kockázatok

A tehéntej fehérjék, kalcium, jód, és B-vitaminok gazdag forrása, amit a növényi tejek nem képesek kellő mértékben pótolni. Bár a növényi tejeket a gyártók dúsíthatják ezekkel az értékes összetevőkkel, ennek mértéke gyártónként eltérő, és a végtermék összetétele arányaiban általában nem felel meg a tehéntej összetételének.

A növényi tejek fogyasztásakor az alábbiakat érdemes átgondolni.

  • A növényi tejekhez az íz fokozása céljából gyakran cukrot adnak (de általában vannak édesítetlen változataik is).
  • A tehéntej kalciumot tartalmaz (csontok egészsége, csontritkulás megelőzése szempontjából fontos tápanyag), de a növényi tejeket leginkább dúsítják ezzel. Emiatt, a megfelelő kalcium bevitel érdekében érdemes a legalább 120 mg/100 ml kalciumot tartalmazó változatokat választani.
  • Míg az állati termékekben B12 vitamin található (ami szükséges az egészséges agy és immunrendszer működéséhez), vegetáriánus táplálkozásnál érdemes olyan tejet választani, ami B12 vitaminnal dúsított.
  • A boltokban kapható növényi tejek adalékanyagokat tartalmazhatnak (pl. karragén, növényi gumik), amik bár engedélyezett és ellenőrzött anyagok, a szervezetnek nincs rájuk szüksége.

Mivel nem teljes értékű táplálékok, a tejhelyettesítő italok nem alkalmasak csecsemők hosszantartó táplálására.

Magtejek fogyasztásának kockázatai

A különböző magokból (pl. mandula, kesudió, makadám, stb.) készített tejeknél felmerülhet a mikotoxinok kockázata. A mikotoxinok különböző penészek másodlagos anyagcseretermékeként keletkezhetnek számos terményen, például gabonaféléken, szárított gyümölcsön, mogyoróféléken, fűszereken, és az emberi egészségre hosszútávon káros hatást gyakorolhatnak. A gombák szaporodását és toxintermelésüket számos tényező, de elsősorban a hőmérséklet és nedvességtartalom befolyásolhatja. Ha a termény szennyeződött, akkor a belőle készült termékben is megjelenhet a mikotoxin. A mikotoxinok fogyasztói lépésekkel történő csökkentése kevésbé megoldható, fontosabb szerepet kap a fertőzés megelőzése. Az élelmiszer-biztonsági hatóság folyamatosan ellenőrzi a mikotoxin tartalom szempontjából kockázatos termékeket, biztosítva, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a fogyasztót érő kockázat.

Rizstej fogyasztásának specifikus kockázatai

A rizstej fogyasztása kedvező hatásai mellett különféle táplálkozási és élelmiszer-biztonsági kockázatokat is rejthet.

Táplálkozástani kockázatok

  • Magas cukortartalma miatt a rizstej rendszeres fogyasztása elhízáshoz vezethet.
  • A tehéntej fogyasztását helyettesítő rendszeres rizstejfogyasztás kalciumhiányhoz, és a csontfejlődéshez fontos további ásványi anyagok és vitaminok hiányához, ezért csontritkuláshoz vezethet.
  • A rizstejnek jóval alacsonyabb a fehérjetartalma a tehéntejhez vagy szójatejhez képest, fehérjetartalma nem teljes értékű.
  • A többi növényi tejhez hasonlóan a rizstej is tartalmaz adalékanyagokat a konzisztencia és eltarthatóság javítása érdekében.

Arzén és további nehézfémek bevitelének kockázata

Rizstej fogyasztás esetén kiemelt figyelmet érdemel az arzén bevitel kockázata, ugyanis a rizsszemekhez hasonlóan, a rizstej is tartalmazhat szervetlen arzént.

Az arzén a természetben többféle formában előforduló elem. Humán egészségügyi szempontból két nagy csoportja, szervetlen és szerves arzén releváns. A szervetlen alakok az elsődleges toxikus formák, de a szerves arzén fajták is toxikusak lehetnek.

A szervetlen arzén hosszú távú bevitele krónikus arzénmérgezéshez vezethet. A kitettség szintjétől függően előfordul, hogy az első hatások csak évek múlva jelentkeznek, és kialakulhat bőrkárosodás, perifériás neuropátia, emésztőrendszeri tünetek, diabétesz, vesehatások, szív-érrendszeri megbetegedés és rák. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) az arzént és szervetlen formáit humán rákkeltőnek nyilvánította (Group 1), kielégítő bizonyítékok alapján.

Meglehetősen eltérő a különböző növények arzén felvevő és akkumuláló képessége. Más gabonafélékhez, pl. a búzához és az árpához hasonlítva a rizs jóval magasabb arzén szintekkel rendelkezik. A magas arzén tartalom oka, hogy a rizst vízzel elárasztott körülmények között termesztik, ami kedvez az arzén felvételének.

A barna rizs a héjnak köszönhetően általában több arzént tartalmaz, mint a fehér (hántolt) rizs. Az arzén tartalom csökkenthető az otthoni főzési eljárás során is. Főzéskor az arzén távozik a rizsszemből és a rizs főzővizébe kerül. A rizs „szárazra főzése” vagy rizsfőző berendezés használata esetén az arzén visszaszívódik a rizsbe. Fölös mennyiségű víz használata esetén az arzén a főzővízben marad. Egy vizsgálat szerint például, ötszörös mennyiségű víz használatával a főzés során az arzén 43%-a maradt a rizsben. A rizs főzés előtti éjszakán történő áztatásával az arzén mindössze 18%-a maradt a rizsben.

Főtt rizs készítésekor tehát az arzén tartalom csökkenthető a rizs előzetes áztatásával, az áztatóvíz leöntésével, és ötszörös mennyiségű vízben történő főzéssel, végül a főzővíz eltávolításával.

A potenciálisan magas arzén tartalom miatt a rizstej túlzott fogyasztása nem javasolt. Rizstej otthoni készítésekor a kockázat csökkentése érdekében javasolt a fenti ajánlásokat követni (otthoni tejkészítésről lásd később).

Egyes élelmiszerbiztonsági szervezetek (pl. a brit FSA) nem javasolják a rizstej fogyasztását az anyatej, tápszer, vagy tehéntej helyettesítésére a gyerekek 5 éves kora alatt, mind táplálkozástani okok, mind a túlzott arzén bevitel miatt.

Az arzén mellett további nehézfémek is dúsulhatnak a rizsben, egy bébiételek szennyezettségét vizsgáló friss amerikai kutatás például az arzén mellett ólmot, higanyt és kadmiumot is kimutatott a vizsgált rizs alapú snackek és rizses pépek többségében.

Mikrobiológiai kockázatok

Az otthoni rizstejkészítésnél, a rizs nem megfelelő hőkezelése és újramelegítése miatt felmerülhet a Bacillus cereus toxinmérgezés kockázata is.

Ennek oka, hogy a nyers rizs az ételmérgezést okozó Bacillus cereus baktérium spóráit tartalmazhatja. A spórák a rizs főzését túlélhetik. Amennyiben a főtt rizst hosszabb ideig szobahőmérsékleten tárolják, a spórákból kifejlődhet a baktérium, ami toxint termelhet. A baktérium vagy toxin termelődése a szobahőmérsékleten tárolás idejével növekedhet.

Otthoni növényi tej készítés kockázatai

A rizstej otthoni készítésére különböző receptek érhetők el. Ezek egy része a főtt rizsből áztatással, majd turmixolással és szűréssel készíti a terméket. Élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolhatók viszont azok a receptek, amelyek a nyers rizs áztatásával, aprításával és szűréssel kívánják előállítani az italt. A hevítési lépés kihagyásával a rizs mikrobiológiai állapota kifogásolható.

A nyers rizs forró vízzel történő leöntését, majd áztatást követő darálást leíró eljárás esetében is csak rövid ideig történik hőkezelés, ami élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolható.

A technológiai nehézségek leküzdhetők az erre a célra kialakított növényi tejfőző berendezések használatával. Ezek általában darálást és hőkezelést is végeznek, de egyes változatok a növényi alapanyag erjesztésére is alkalmasak.

A potenciális arzén, nehézfém és mikotoxin bevitelt és kiegyensúlyozatlan tápanyagbevitelt azonban ezek a készülékek sem képesek kiküszöbölni, ezért a növényi tejek egyhangú fogyasztása semmiképpen nem javasolt.

Hivatkozások

https://www.jamieoliver.com/features/pros-cons-plant-based-drinks/

https://www.theguardian.com/food/2019/jul/19/plant-based-milk-the-choice-for-almost-25-of-britons-now

https://en.wikipedia.org/wiki/Rice_milk

https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/2F1MDzyW55pg97Tdpp7gqLN/should-i-be-concerned-about-arsenic-in-my-rice

https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/can-reheating-rice-cause-food-poisoning/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mycotoxins

Állásfoglalások

https://www.food.gov.uk/print/pdf/node/282

https://www.food.gov.uk/safety-hygiene/arsenic-in-rice

https://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20120403220542/http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/fsis0209arsenicinrice.pdf

http://www.foodstandards.gov.au/consumer/nutrition/milkaltern/Pages/default.aspx

https://www.fda.gov/files/food/published/Arsenic-in-Rice-and-Rice-Products-Risk-Assessment-Report-PDF.pdf

https://www.healthybabyfood.org/sites/healthybabyfoods.org/files/2019-10/BabyFoodReport_FULLREPORT_ENGLISH_R5b.pdf

Növényi tejek előnyei, hátrányai

https://www.healthline.com/nutrition/best-milk-substitutes

https://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318612.php

https://www.healthline.com/nutrition/almond-milk-health-benefits

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-almond-milk

https://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/finding-a-nutritious-alternative-to-milk/article19298614/

Frissítések

Hírlevél feliratkozás