Kumarin étrend-kiegészítőkben
A francia hatóság kockázatbecslést készített a növényi hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítőkben található kumarinra.

Az ANSES kockázatbecslést készített növényi hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítőkben található kumarinra.

Bizonyos élelmiszerekre vonatkozóan, melyek természetesen jelen levő kumarint tartalmaznak, létezik határérték, ugyanakkor étrend-kiegészítőkre nem állapítottak meg határértéket. A kumarint tartalmazó növények eltérő mennyiségben tartalmazzák a vegyületet. A köznapi nyelven fahéjnak nevezett Cinnamomum verum például jóval kisebb mennyiségben tartalmazza, mint a kínai fahéj (Cinnamonum cassia). A kumarinra vonatkozó napi tolerálható bevitel értéket (TDI) az EFSA 0,1 mg/kg/testtömeg értékben határozta meg 2004-ben, majd 2008-ban megerősítette a BfR és az EFSA újraértékelése is. A TDI háromszoros értéke kumarinbevitelből 1-2 héten át még nem okoz egészségügyi kockázatot.

A kumarin káros egészségügyi hatásai: hepatotoxikus hatása van, gasztroenterologóiai panaszokat okozhat, illetve képes befolyásolni a vércukorszintet, ami különösen veszélyeztetett csoporttá teszi a diabéteszes betegeket.

A kockázatbecslés eredményei alapján a felnőttek 40, a gyermekek 43%-a tartozik a kitett populációba, az ő élelmiszerek általi kumarin bevitele a TDI 20%-át éri el. A konklúzió az étrend-kiegészítőkre vonatkozóan az, hogy étrend-kiegészítők fogyasztásával nem szabad meghaladni a kumarinbevitelre vonatkozó TDI 80%-át. Ez a legrosszabb szcenáriót feltételezve naponta maximum 1,6 mg fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítő bevitelét tekinti biztonságosnak. Megjegyzendő, hogy egyéb expozíciós utakat, pl. inhaláció (illóolajok) nem vett figyelembe a kockázatbecslés.

Az EREN a tagállamoktól információkat vár az étrend-kiegészítők bevitelével kapcsolatban annak érdekében, hogy el tudják dönteni, megnövekedett kitettség jellemzi-e az ügyet.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás