Kutatás a trikalcium foszfát adalékanyagról
Francia kutatók a trikalcium-foszfát (TCP) adalékanyag (E341(iii)) fizikokémiai tulajdonságait vizsgálták egy 2023. júniusban megjelent cikkben. Az adalékanyagot por alapú élelmiszerekben, pl. baba tápszerben, főként csomósodásgátló tulajdonsága miatt és tápanyagforrásként használják.

Az Egyesült Államokban csecsemőtápszer kivonatokban kalcium-foszfát nanorészecskéket azonosítottak, azonban jelenlétüket nem tudták konkrét adalékanyaghoz kötni.

A kutatás célja ezért annak felderítése volt, hogy az Európában alkalmazott TCP adalékanyag nanoanyagnak tekintendő-e, az EFSA követelményei és nanoanyag vizsgálati útmutatója alapján.

A kutatók 3 mintát (egy vegyipari cégtől és két gyártótól) jellemeztek szisztematikusan az EFSA útmutatóját követve. Megállapították, hogy az adalékanyag valójában hidroxiapatitból áll, és mindegyik minta esetén igazolható a nano-természet, tehát kielégítik a nanoanyag EFSA szerinti definícióját.

Bemutatták továbbá, hogy a részecskék számos alakban (tű formától a gömbig) jelenhetnek meg. A hidroxiapatit nanorészecskék egyszerű vizes közegben kb. 10 mikrométer átmérőjű instabil agglomerátumokban állnak össze, melyek ülepedése órákig tart. Az agglomerátumok pH=6 alatt (savas közegben) fokozatosan feloldódnak.

A munka jelentősége, hogy információval szolgálhat az emésztési folyamatokban megjelenő reaktivitásáról. Miután pH=2 alatt oldódik fel teljesen, ezért a bélrendszerben még jelen lehetnek nanorészecskék, melyeknek további sorsa kérdéses az emésztés folyamán.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás