Macska koronavírus járványkitörés Cipruson
Az állatorvosok a Lagevrio néven ismert, molnupiravir hatóanyagú, Covid elleni gyógyszert kezdték el adni macskáknak Cipruson még 2023. januárban kezdődő macska koronavírus (FCoV-23) járvány miatt.

A járvány súlyos károkat okozott a szigetország macska populációjában. A vírus egyes törzsei, mutáció révén, a macskák fertőző hashártyagyulladásához (FIP) vezethetnek, amely általában halálos kimenetelű. A betegségről további információkat többek között ezen az oldalon talál.

Fontos megemlíteni azonban, hogy ez a vírus különbözik az emberi Covid-19 vírustól, mert embert nem képes megfertőzni. A gyógyszert eredetileg az emberekben előforduló Covid-19 kezelésére szánták, de bizonyos mennyiséget átcsoportosítottak az FCoV-23 elleni küzdelemre. A molnupiravir hatóanyag ígéretesnek tűnik a macskák FIP-ből való felépülésének elősegítésében. A ciprusi kormány azt tervezi, hogy mintegy 80 000 tablettát oszt szét a gyógyszerből az állatorvosok között, hogy az érintett macskák kezelése gördülékenyebb legyen. A gyógyszer a megfelelő diagnózist követően macskatulajdonosok számára tablettánként körülbelül 2,74 dollárba (nagyjából 1000 forint) fog kerülni. A járvány okozta macskaelhalálozások pontos száma a mai napig nem ismert, mivel Cipruson jelentős az elvadult macskapopuláció.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a mutálódott koronavírustörzs más, nagy vadmacskaállományú régiókba is átterjedhet, és ott súlyos járványokat okozhat. Fontos megjegyezni, hogy a humán gyógyszerkészlet e célra történő felhasználása garantáltan nem befolyásolja a szigetország reagálási képességét egy esetleges jövőbeli Covid-19-járvány esetén.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás