Máktea fogyasztást követő mérgezések Ausztráliában
Ausztráliában 2022 őszén 37-en kerültek kórházba otthon készített máktea fogyasztását követően, többen közülük intenzív ápolásra szorultak, volt, aki szívrohamot kapott.

Az előzetes vizsgálatok szerint a mákszemekben természetesen megtalálható anyag, a tebain nagy mennyisége okozhatta a rosszulléteket, mely hőkezelésre bomlik. Sütött mákos terméket fogyasztók körében nem tapasztaltak mérgezést.

A tebain mérgezés tünetei közé tartozik a megnövekedett légzésszám, izomgörcsök, amik rohammá, légzési nehézséggé és eszméletlenség állapotáig súlyosbodhatnak. A tünetek általában a fogyasztást követő perceken-órákon belül jelennek meg.

Az érintett mákokat kivonták a forgalomból és a fogyasztóktól visszahívták. Az FSANZ ausztrál élelmiszer-szabályozó hatóság november közepén országos visszahívást kezdeményezett potenciálisan magas tebain alkaloid tartalmú, nem biztonságos mák élelmiszerláncba kerülése miatt.

A kivizsgálás során megállapították, hogy magas tebain szinteket tartalmazó, nem étkezési célra szánt mák került étkezési forgalomba. Magas tebain tartalmú mákokat használnak gyógyszerek és más nem élelmiszer-célú termékek, pl. kozmetikumok és sampon gyártásánál.

Az élelmiszer-célú felhasználásra szánt mák alkaloid tartalma alacsonyabb, és fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Az alkaloid szinteket a mosás, áztatás és hőkezelés is csökkenti.

Amerikai hatóságok 2022 januári információja szerint a máktea fogyasztásának népszerűsége nő, melynek narkotikus, hallucinogén hatása lehet.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás