Mikrobiális fermentáció lila színű pigment nagyüzemi előállításához
A dán Octarine Bio bio-összetevőket gyártó vállalat és az amerikai Ginkgo Bioworks sejtprogramozó vállalat egyesítette erőit, hogy olyan baktérium törzset fejlesszenek ki, amely képes mikrobiális fermentáció útján violaceint (lila színű pigment) és származékait előállítani.

A partnerség célja a két cég szakértelmének közös alkalmazása a színezékek fokozott termelési szintjének és kiváló tulajdonságainak elérése érdekében. A violacein, egy természetben előforduló, mélylila árnyalatú bisz-indol pigment, amely olyan bioaktív tulajdonságokkal rendelkezik, mint például antimikrobiális, antioxidáns és UV-védő tulajdonságok.

Bár kezdetben a textilipart célozták meg, a partnerség felismerte az élelmiszeripari alkalmazásokban rejlő lehetőségeket, és jelenleg az élelmiszer- és italágazatban vizsgálják a különböző lehetőségeket. A pigment európai élelmiszer- és italpiacra való bevezetéséhez azonban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) forgalomba hozatali engedélye szükséges.

Az együttműködés jelenleg a violaceinre összpontosít, de ezenkívül adott a lehetőség más triptofánból származó vegyületek előállítására is. A partnerség lehetőséget kínál az Octarine Bio számára, hogy olyan bioaktív színezékeket és színezékeket vezessen be, amelyek megfelelnek a fogyasztók biztonságosabb, egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívák iránti igényeinek, a természetes színezékek növekvő piacán.

Az Octarine Bio és a Ginkgo Bioworks közötti együttműködés a mikrobiális fermentációból származó természetes színezékek fejlesztésének újabb példáját jelenti, miután a Ginkgo Bioworks korábban a Phytolonnal kötött partnerségét követően élesztőfermentációval élénk élelmiszer-színezékeket állított elő a sárga-lila színspektrumban.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás