Módszerek az antimikrobiális rezisztencia megállítására
Az antibiotikum-rezisztens baktériumok évek óta egyre nagyobb problémát jelentenek az antibiotikumok humán egészségügyben és mezőgazdaságban való túlzott használata, valamint a nem megfelelő fertőzésmegelőzés és -ellenőrzés miatt.

A WHO szerint világszerte évente körülbelül 700 000 ember hal meg az antibiotikum-rezisztens baktériumok miatt, amely szám 2050-re akár 10 millióra emelkedhet. A kutatók szerint, ha nem fejlesztünk ki új módszereket az ilyen típusú baktériumok elpusztítására, antibiotikumaink nem lesznek képesek kezelni a gyakori fertőzéseket, amelyek így halálossá válhatnak.

A legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha új antibiotikumokat fejlesztenénk ki, azonban ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Nemcsak nehéz és költséges új antibiotikumokat kifejleszteni, de a gyógyszeripari vállalatok sem látnak ösztönzést arra, hogy ezekbe fektessenek.

Az új antibiotikumok létrehozásán kívül támogatnunk kell a fágterápia kutatását. A fág olyan vírus, amely természetesen megfertőz és megöl egy bizonyos típusú baktériumot. Ha létrehoznak egy megfelelő “fág koktélt”, akkor ezeket a fágokat nagyszámban a véráramba fecskendezhetik, amelyek ideális esetben megszüntetik a fertőzést. Minden egyes bakteriofág meghatározott baktériumfajt fertőz csak meg, emiatt az emberi – továbbá az állati és növényi – szervezetekben megtalálható sejtekre és hasznos baktériumokra nincsenek káros hatásaik.

A fágokhoz hasonlóan az antibiotikum-rezisztens baktériumok elpusztításának új technikája peptideket – aminosavláncokat – foglal magában, amelyek bizonyos típusú baktériumokat célozhatnak meg és ölhetnek meg, békén hagyva a hasznos baktériumokat.

Minden olyan peptidet, amely hatékonyan elpusztítja a baktériumokat, antimikrobiális peptidnek neveznek. A szakértők úgy vélik, hogy a peptidek használata a baktériumok elpusztítására jobb lehet, mint a fágok használata, mivel a fágok jellemzően specifikus receptorokat vagy ligandumokat céloznak meg a baktériumok megtalálására és elpusztítására. A baktériumok azonban képesek úgy fejlődni, hogy megváltoztassák ezeket a jellemzőket a fágok elkerülése érdekében. Ezzel szemben a peptidek megtámadják a sejt burkát – ami megnehezíti a baktériumok alkalmazkodását – majd kölcsönhatásba lépnek a sejt membránjával. A kutatók meggyőződése, hogy a baktériumok számára sokkal nehezebb evolúciósan alkalmazkodni az ilyen típusú támadásokhoz.

A kutatók azt remélik, hogy olyan specifikus peptideket tudnak kifejleszteni, amelyek sokféle baktériumot elpusztítanak. A baktériumok idővel valószínűleg így is képesek lesznek megtalálni a módját annak, hogy kivédjék az antimikrobiális peptidek hatását, ezért nem elég csupán ezekre hagyatkozni: ki kell fejleszteni új antibiotikumokat, be kell fektetni a fágterápiába és általában kerülni kell az antibiotikumok túlzott használatát.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás