Moku vírus és a Magyarországon is megjelent ázsiai lódarázs
Ahogy az több hírportálon is olvasható volt, 2023 nyarára Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina), melyről az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) adott tájékoztatást.

Az ázsiai lódarázs behurcolással került Európába (Dél-Franciaország, majd Belgium, Olaszország). A DÉT újonnan felmerülő kockázatok azonosítási folyamatai során még 2017-ben érkezett információ arról, hogy ázsiai lódarázsban detektáltak a Moku vírust. A Moku vírus az iflavírusok nemzettségébe tartozik, 2016- ban Hawaii-n írták le először. Belgiumban megtalálták több fajban: Vespa velutina nigrithorax (Ázsiai lódarázs), Vespula pensylvanica (amerikai darázsfaj), Apis mellifera (háziméh), Varroa destructor (ázsiai méhatka). A Moku vírust NGS módszer alkalmazása során detektálták. A Moku vírus méhekre kifejtett patogenitásáról az információink hiányosak.

Egy 2023-ban megjelent tanulmány foglalkozik a Moku vírus esetleges transzmissziójával a fajok között. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a méhek élettartamának hosszára lehet hatással a magas Moku vírus szám, figyelembe véve azt, hogy ha magas a Moku vírusszám akkor jellemzően más megbetegedést okozható vírus is jelen van. Azonban tudjuk azt, hogy a Moku vírus szerkezete nagyon hasonlít a Slow Bee Paralysis vírusra (SPV).

Az iflavírusok nemzettségére egyébként jellemző, hogy más paraziták viselkedését képes befolyásolni a gazdaszervezetben. További információk lennének szükségesek a Moku vírus transzmissziós útvonaláról, milyen valószínűséggel és hogyan terjedhet át a háziméhre az afrikai lódarázsról, illetve, hogy Magyarországon is jelen van az ázsiai lódarázsban a Moku vírus vagy sem.

Az EFSA EREN 2017-ben tárgyalta ezt a kérdést, ahol nem minden fél számára volt egyértelmű az ügy fontossága. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy amíg nincs információ a Moku vírus méhekre gyakorolt élettani hatásáról, az EREN nem tudja ezt a kérdést lezárni.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás