Műanyaghelyettesítők az élelmiszeriparban – bambusz
Az utóbbi években egyre elterjedtebbek a bambusz tartalmú konyhai eszközök (étkészlet, tányér, pohár). Ezek gyakran a melamin műanyag konyhai eszközökhöz hasonlóak és általában tartalmaznak melamint és formaldehidet.

Ennek ellenére a piacon a fenntarthatóság, újrahasznosítás és természetesség hívószavakkal reklámozzák őket. A címkéjükön gyakran szerepelnek a “biológiailag lebomló”, “organikus”, “természetes”, sőt, bizonyos esetekben a “100% bambusz” kifejezések, melyek nem valós állítások a termékekkel kapcsolatban, félrevezetik a vásárlót, ezáltal nem felelnek meg az 1935/2004/EK rendelet előírásainak.

Az egészségügyi kockázat nem kifejezetten a bambusz használatából adódik, hanem abból, ha ez nem megfelelő minőségű, pl. szennyezőanyagokat tartalmaz, vagy használata egészségkárosító anyagok képződéséhez vezet – ez a helyzet áll fenn a bambusz melamin használata során. Bambusz melamin termékek esetén ugyanis a magas hőmérséklet, illetve mikrohullámú sütő használata már néhány alkalom után határérték feletti melamin és/vagy formaldehid megjelenését eredményezi az élelmiszerben.

Számos, Magyarországot is érintő RASFF bejelentés és termékvisszahívás volt jellemző az utóbbi években bambusz-melamin élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokkal (food contact materials – FCM) kapcsolatban, melamin vagy formaldehid kioldódás miatt, mely szennyezőanyagok határérték feletti szinten jelentek meg pl. a csomagolással érintkező élelmiszerekben. Példaként említhető, amikor gyermekeknek szánt bambusz tálkát, illetve bambusz étkészletet hívtak vissza melamin kioldódása miatt.

Azonban a probléma nem egyedi, és a fenntarthatóság és környezetvédelem középpontba kerülésével a kitettség várhatóan tovább növekszik.

A BfR kockázatbecslése alapján a megvizsgált bambusztermékek 25%-ánál a formaldehid-kioldódás felnőttek esetén 30, gyermekek esetén 120-szorosával túllépte a tolerálható napi bevitel szintjét. A BfR vizsgálata alapján csecsemőknél gyakori használat esetén a melamin tolerálható bevitele szintén aggályos, háromszorosa a megengedett szintnek.

Jogi szabályozás
A műanyag FCM-ek adalékanyagaival kapcsolatban létezik jogi szabályozás (1935/2004/EK rendelet), ugyanakkor míg a fa lisztre és farostokra egyértelműen vonatkozik, kifejezetten bambuszra nem, mert ez a perjefélék (Poaceae) családjába tartozik. A Bizottság új kockázatbecslés készítését kérte az EFSA-tól a helyzet tisztázása érdekében. Az aktualizált kockázatbecslés állásfoglalása alapján (FCM No. 96) a bambusz nem tartozik a hatálya alá, következésképpen nem engedélyezett adalékanyagnak minősül.

Az Európai Bizottság munkacsoportja kijelentette, hogy a bambusztartalmú műanyag élelmiszerrel érintkező anyagok nem engedélyezettek az Európai Unióban.

A vállalkozó felelőssége a termékének biztonságosságának biztosítása. Ha például a termék forró élelmiszerek (leves, tea) tárolására alkalmas, akkor ezen funkció betöltésekor az élelmiszerre sem lehet káros hatással (10/2011/EU rendelet). Mivel a gyártók és a forgalmazók sok esetben nincsenek tisztában a bambusz konyhai termékek műanyagtartalmával, továbbá a bambusz műanyag adalékanyagként nem engedélyezett felhasználásával, ezért a termékeik nem tudnak megfelelni a vonatkozó jogi szabályozásoknak, ami kockázatos termékek piacra kerüléséhez vezet.

Egyéb referenciák:
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_fcm_bamboo_wg-201906.pdf
https://www.foodpackagingforum.org/news/discussion-on-fcms-containing-bamboo
https://www.iamexpat.de/lifestyle/lifestyle-news/stay-away-bamboo-coffee-cups-german-consumer-group-warns

Frissítések

Hírlevél feliratkozás