Nanorészecskék a szennyvízkezelésben
A nanorészecskék alkalmazása számos területen kapcsolódhat az élelmiszerlánchoz. Írországban például az első ismert nanoléptékű ülepítőszer a Z15, ami 1-60 nm mérettartományú vas-oxidot tartalmaz (Fe3O4).

Ez a pozitív töltésű anyag gyors reakcióban megköti az üledéket és költséghatékonyabb megoldást nyújt. 2013 óta van forgalomban, 2 szabadalom oltalmát élvezi és kb. 5000 gyár használja Írországban és világszerte.

A nano vas toxicitása több tényezőtől függ (pl. méret, alak, szerkezet, felületi módosítások, koncentráció, dózis, biodisztribúció, biohozzáférhetőség, oldhatóság, immunogenitás és farmakokinetika). Az EFSA által adalékanyagként való 2017. évi újraértékelésében in vitro emlős sejtekben genotoxikusnak találták a vörös (Fe2O3) és fekete vas-oxidot (FeO, Fe2O3) nano és mikroformában is.

A vas-oxiddal konjugált folsav nanorészecskék ugyanakkor rákellenes gyógyszer szállítómolekulái lehetnek és kontrasztanyagként próbálták őket MRI vizsgálatokban, mivel a rosszindulatú tumorokban nagymértékű a folsav receptorok száma.

A szennyvíziszap nagy részét kiterítik a földeken, egy része hulladéklerakóba vagy égetésre kerül. A mezőgazdasági földeken elhelyezett iszapon keresztül az anyag bekerülhet az élelmiszerláncba, az ülepítőszerek bevezetésénél ezért érdemes ezt az élelmiszer-biztonsági kockázatot is mérlegelni.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás