Nehézfémek fekete csokoládéban
A Consumer Reports amerikai fogyasztói magazin kutatása szerint a fekete csokoládék veszélyes mennyiségben tartalmazhatnak nehézfémeket.

28 csokoládét vizsgáltak, melyek mindegyikében kimutatták az ólmot vagy a kadmiumot, és 23-ban a mennyiségük meg is haladta a határértéket. Mivel az USA-ban nincs határérték a legtöbb élelmiszer kadmium és ólom tartalmára, ezért a CR a Kaliforniában megállapított maximálisan megengedhető dózissal (ólom 0,5 µg, kadmium 4,1 µg) hasonlította össze a termékek egységnyi fogyasztását, ebből vonták le a következtetésüket. Az ólom és kadmium bevitele egyébként semmilyen mennyiségben sem kedvező.

Egy újabb hír szerint a CR felkért négy céget, hogy Valentin napig csökkentsék az ólom és kadmium szinteket fekete csokoládé termékeikben. A kutatás nyomán a Trader Joe’s csokoládégyártót legalább kilenc alkalommal perelték, míg más cégeket is, pl. Hershey’s, Mondelez, Godiva vagy Lindt cégeket.

A National Confectioners Association szerint az idézett határértékek nem élelmiszer-biztonsági szabványok, és a vizsgált termékek szigorú minőségi és biztonsági követelményeknek felelnek meg.

Egy másik cikkből kiderül, hogy EU biztonsági szabványok szerint egy 130 font tömegű (~59kg) személy nem fogyaszthat napi 21 µg-nál több kadmiumot, hogy elkerülje a kockázatot, amit nem ér el az egységnyi csokoládéra megállapított 7-8 µg mennyiség. Ugyanakkor a U.S. Agency for Toxic Substances and Disease Registry által megállapított minimum kockázati szint hasonló tömegű személy esetén 6 µg, ezért egyszeri csokoládéfogyasztás már kockázatos lehet, egy 2019-es vizsgálat szerint.

Egy másik, az FDA által végzett, több mint 300 élelmiszer termékre kiterjedő vizsgálat szerint a fekete csokoládéban volt a harmadik legmagasabb kadmium és ólom koncentráció. Ólom esetén a sütőpor és kakaópor, míg kadmium esetén a kakaópor és napraforgó magvak foglalták el az első két helyet. Az FDA egyébként cukorkára állapított meg ólom határértéket, amit nem érnek el a fekete csokoládéban általában megtalálható szintek. Az FDA szerint az ólom és kadmium jelenléte csokoládéban ismert, és a legtöbb ember számára, alkalmanként fogyasztva, nem jelent veszélyt.

A kadmium leginkább a talajon keresztül kerül a növénybe, míg az ólom a feldolgozás során.

Határértékek az EU-ban a csokoládé és kakaópor kadmiumtartalmára vannak.

A kakaó és csokoládé nehézfém tartalma tehát létező probléma, és általában nem javasolt mértéktelen fogyasztásuk, mindemellett a kockázatkezelő szervezetek határértékekkel igyekeznek biztosítani a szennyezőanyagok minél alacsonyabb bevitelét.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás