Nem-patogén Listeria fajok, amelyek a patogén Listeria-ra jellemző rezisztenciát fejleszthetnek
A Listeria monocytogenes, az élelmiszer eredetű patogén baktérium, világszerte ismert arról, hogy ellenállóvá válik a különböző eljárásokkal (hőmérséklet, pH, kémiai tartósítás) szemben. Egy nemrégiben Dél-Afrikában végzett tanulmányból azonban kiderül, hogy a Listeria két nem-patogénnek ismert faja, a L. innocua és a L. welshimeri az emberre potenciálisan káros tulajdonságokat fejleszt.

A L. innocua és a L. welshimeri egyes törzsei ellenállóképességet mutatnak a hőmérséklettel, a pH-val, az alacsony vízaktivitással  és más stresszhatásokkal szemben, valamint a L. monocytogenes-ével genetikailag azonos virulencia szekvenciát mutatnak.

Az említett két faj gyakran megtalálható a környezetben, beleértve a talajt, a vizet és a különböző élelmiszerforrásokat. Ezeket a fajokat azon túlmenően, hogy ártalmatlannak tartják az emberre, gyakran használják őket a Listeria monocytogenes szurogátumaként a különböző élelmiszerbiztonsági kutatásokban.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a Listeria egyes törzsei rezisztenciát fejlesztettek ki az általánosan használt fertőtlenítőszerekkel szemben, és rendelkeznek a CRISPR-cas típusú adaptív immunrendszerrel. A Listeria e két nem-patogén törzsét Dél-Afrika kereskedelmi élelmiszer-feldolgozó létesítményeiben található nyers, szárított és feldolgozott húsokban találták meg.

A tanulmány megerősíti azokat a további kutatásokat, amelyek a világ más részein a nem-patogén Listeria fajok növekvő rezisztenciáját írják le. Rávilágít a Listeria fajok – nem csak a Listeria monocytogenes – folyamatos nyomon követésének szükségességére annak biztosítása érdekében, hogy az élelmiszerbiztonsági intézkedések hatékonyan védjék az emberi egészséget.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás