Növekvő számban fordulnak elő penészgombákkal összefüggő kórházi kezelések
A COVID járvány során amerikai kutatók információkat kezdtek gyűjteni azokról az esetekről, amelyek arra utalhatnak, hogy a COVID lehetővé teszi a patogén gombák terjedését.

A COVID-kezelések után a betegek rendkívül érzékenyek más kórokozókra. A gombák igen elterjedtek, azokon az éghajlati zónákon is, melyekben régen nem voltak jellemzőek, alkalmazkodnak olyan környezetekhez, amelyek korábban kedvezőtlennek számítottak, sikeresen adaptálódtak, amely lehetővé teszik számukra, hogy újszerű módon ugráljanak a fajok között. Mindeközben egyre elterjedtebb kórokozókká válnak, és olyan módon – és számban – fenyegethetik az emberi egészséget, amire korábban nem volt példa.

Csak az Egyesült Államokban a CDC becslése szerint évente több mint 75 000 ember kerül kórházba valamilyen gomba okozta fertőzés miatt, és további 8,9 millió ember fordul ambuláns kezelésre, ami évente mintegy 7,2 milliárd dollárba kerül. A COVID járvány alatt a kutatóknak tartottak tőle, hogy az Aspergillus esetek száma megugrik, és ez felkészületlenül éri a kórházakat. A Johns Hopkins intenzív osztályán a COVID-betegeket az Európában használt molekuláris diagnosztikai tesztekkel kezdték vizsgálni, hogy időben kimutassák a fertőzést, és így kezelni tudják azt. A Johns Hopkins rendszeréhez tartozó öt kórházban azt találták, hogy 10 súlyos COVID-ban szenvedő emberből egynél alakul ki aszpergillózis.

Több beteg meghalt, köztük egy olyan, akinek az aszpergillózis az agyi területeket is elérte. Ehhez a beteghez hasonlóan sokan más esetet is rögzítettek az Államokban, akiknél a betegségét nem fedezték fel időben. A kutatók szerint az Aspergillus jelenleg fontosabb, mint a Candida auris.

Az Aspergillus sp. és más penészgombák ilyen jellegű terjedési útja még nem teljesen ismert, és érdemes elgondolkodni azon, hogyan érintheti ez az élelmiszer-ágazatot.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás