Növényi alapú és vegán csecsemőtápszerek
A növényi alapú étrend már nem csak a felnőttek körében gyakori, a trend a gyermekek és csecsemők táplálásában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A csecsemőtápszerek kategóriája a legszigorúbban szabályozott termékkörök közé tartozik, mivel a csecsemők a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportja, és mivel étrendjük korlátozottan változatos, jobban ki vannak téve az élelmiszerekben található szennyező anyagoknak.

A piacon új termékek jelentek meg, például a Danone új tápszere vagy a Sprout Organic új növényi alapú alternatívája. A Danone tápszerében a fehérje 60%-a szójából, 40%-a pedig tejből származik, tehát nem vegán termék. Azért döntöttek a tej mint összetevő megtartása mellett, mert nem akarták kizárni az anyatejben is megtalálható laktózt, kazeint és tejsavót. Az ausztrál Sprout Organic, egy teljesen vegán bébi tápszer gyártói azt állítják, hogy a rizs a legjobban tolerált összetevő, amely nem vált ki allergiát. Vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírokat is adnak a termékükhöz.

Az Európai Unióban csak egy növényi alapú fehérjét szabad használni a 0-12 hónapos csecsemők számára ajánlott anyatej-helyettesítő tápszerekben: a szóját. Ennek oka, hogy a szója a legteljesebb növényi alapú fehérje, amely a legjobban hasonlít a tejtermékek összetevőire. A szója hátránya, hogy elsősorban 6 hónapos kor alatt allergizáló hatása lehet. Az EU-n kívül más növényi alapú fehérjéket, például rizs- és borsófehérjét is használnak a tápszerekben.

Bár a növényi alapú tápszereknek is szigorú előírásoknak kell megfelelniük, beleértve tápértéküket is, egyes szakértők több kutatást és szabályozást sürgetnek. A csecsemők kizárólag növényi alapú / vegán tápszerrel történő táplálásának lehetséges kockázataként előfordulhat tápanyaghiány, elégtelen fehérje és zsírbevitel, nem megfelelő kalóriabevitel, kiváltképp, ha nem követik a gyártói előírásokat. Ezen kívül, például a szóját tartalmazó tápszerek hatására allergiás reakciók is jelentkezhetnek, illetve egyéb élelmiszerbiztonsági kockázatok is felmerülhetnek, például rizsfehérje használata esetén kiemelten fontos a tápszer arzéntartalmának ellenőrzése, és a jogszabályi előírásoknak való megfelelés.

Fontos, hogy konzultáljunk gyermekorvossal vagy más szakértővel, mielőtt növényi alapú tápszert választunk, gondosan figyeljük a baba növekedését és fejlődését, illetve kövessük a gyártói előírásokat, hogy biztosan kielégítsük a csecsemő tápanyagszükségletét.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás