Öt új Listeria fajt azonosítottak
Öt új Listeria fajt azonosítottak, melyeket az Egyesült Államok különböző pontjairól származó talajmintákból és egy New York-i mezőgazdasági vízmintából izoláltak.

Az öt új faj közül három a Listeria sensu stricto klaszterbe, kettő pedig a sensu lato klaszterbe tartozik. Az öt új faj egyike sem hemolitikus és negatív a foszfatidil-inozitol-specifikus foszfolipáz C aktivitásra; továbbá a draft genomból hiányzott minden esetben a Listeria patogenitási sziget (LIPI-1) virulencia génje, valamint az inlA és inlB internalin gének, ami arra utal, hogy az újonnan izolált Listeria fajok nem patogének.

Érdekesség, hogy az egyik új faj, a L. immobilis nem rendelkezik motilitással, azaz a mozgás képességével. A Listeria fajok rendelkeznek flagellumokkal, mely jelentős szerepet tölt be a kimutatás során és a megbetegítőképességben is.

A kutatók elmondták: “Ez a kutatás bővíti az élelmiszer-előállítási környezetben megfigyelt Listeria fajok körét. A Listeria sokféleségének megértését szolgáló tudásbázis bővítése elősegíti az élelmiszer-előállítókat a megelőzésben, valamint megelőzi a fertőzéseket, megmagyarázhatja a téves pozitív eredményeket és meghiúsíthatja az élelmiszer-eredetű járványokat.”

Frissítések

Hírlevél feliratkozás