Pseudomonas aeruginosa folyékony probiotikumokban
Egy amerikai vállalat önkéntes visszahívást jelentett be két tétel Liviaone folyékony probiotikumának visszahívásáról Pseudomonas aeruginosa-val való lehetséges szennyeződés miatt.

A P. aeruginosa a környezetben található mikroorganizmus, amely életveszélyes fertőzést okozhat legyengült immunrendszerű egyéneknél. A P. aeruginosa fertőzések általában kórházi körülményekre korlátozódnak.

A termékeket az USA-ban az Amazonon keresztül forgalmazzák, így széles körben értékesített. A vállalathoz nem érkezett közvetlen panasz a termékeik használatához kapcsolódóan.

A kérdés fontossága abban rejlik, hogy a P. aeruginosa fakultatív patogén baktérium, és fontos kérdés, hogy miként képes túlélni a folyékony probiotikumokban, továbbá képes-e átjutni a gyomron és fertőzést okozni az emberekben, különösen azokban az immunszuppresszált betegekben, akiknek probiotikumokat javasolt szedniük a kezelésük során. Nincs információnk arról sem, hogy a P. aeruginosa hogyan viselkedik a probiotikumokban. Mivel tudjuk, hogy a Pseudomonas sp. nagy biofilmképző képességgel rendelkezik, nagy kockázatot jelenthetnek, ha olyan probiotikumok kerülnek piacra, melyben Pseudomanas fajok lehetnek, különösen, ha a fogyasztó a YOPI csoportba (fiatalok, idősek, terhes nők és az immunhiányos betegek) tartozik.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás