Repcefehérje, mint új élelmiszer
Repcéből, illetve a repceolaj gyártása során visszamaradó pogácsából is előállítható fehérje. A finn Apetit cég által kifejlesztett BlackGrain nevű repcefehérje termék az EFSA által kedvező ítéletet kapott mint új élelmiszer.
Forrás:

Forrás:

Forrás:

Az utóbbi időben sok kutatás folyik az emberiség növekvő fehérjeigényének, valamint a növényi alapú fehérjeforrások iránti igény kielégítése céljából. Az egyik kutatott téma fehérje előállítása repcéből, illetve a repceolaj gyártása során visszamaradó pogácsából, mely korábban csak takarmányozási céllal felhasznált kiváló fehérje- és rostforrás.

Az EFSA 2013-as állásfoglalása szerint a repceolaj pogácsából készült fehérje izolátum biztonságos emberi fogyasztás szempontjából, habár érzékenységi és allergiás reakciók nem zárhatók ki – mustárallergiásoknál triggerelte az allergiás reakciókat.

Bizonyos kutatások alapján további pozitív egészségügyi hatásai is vannak, pl. akrilamid képződés csökkentése, a szervezetben termelődő toxikus anyagok (előrehaladott glikációs végtermékek, AGE-termékek) termelődésének csökkentése.

A finn Apetit cég által kifejlesztett BlackGrain nevű repcefehérje termék az EFSA által kedvező ítéletet kapott mint új élelmiszer, azon megkötéssel, hogy a repcében természetesen jelen levő antinutritív anyagok (glükuzinolátok, fitátok) szintjét az előállítás során megfelelően alacsony szinten kell tartani.

A Bizottság 2021 februárjában engedélyezte a Brassica rapa L. és a Brassica napus L. növényekből nyert, részben zsírtalanított repcemagport új élelmiszerként.

Amennyiben ilyen típusú termékek jelennek meg a magyar kereskedelemben, érdemes lehet a bennük esetlegesen előforduló antinutritív anyagokat és egyéb szennyezőanyagokat hatóságilag monitorozni.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás