Szarvasmarha betegségek
Az EFSA EREN 26. ülésén a hálózat belga képviselője két, szarvasmarhákat érintő újonnan felmerülő kockázattal kapcsolatban számolt be kiegészítő információkról.

Szarvasmarha besnoitiosis esetek Belgiumban

A Besnoitia besnoiti protozoa parazita okozta megbetegedés az állatjóléti problémák mellett (alopecia, bőrtünetek testszerte, csomók a tőgyben, ödémás scrotum) komoly gazdasági károkat okoz a szarvasmarha kereskedelemben. Európa déli részein (Franciaország délnyugati része, Portugália) endémiásnak számít, ugyanakkor az északi régiókban újonnan felmerülő kockázat. Az utóbbi évtizedben a helyzet jelentősen megváltozott, számos nem-endémiás területről (Németország, Olaszország, Svájc, Horvátország, Magyarország) jelentettek eseteket.

Belgiumban 2018-tól az importált szarvasmarhákat szisztematikusan monitorozzák, valamint figyelemfelhívó kampányt indítottak. 2019-ben 12 esetet azonosítottak az országban.

A besnoitiosis jelenleg nem jelentéskötelezett megbetegedés Európában. Az EREN következtetései alapján a növekvő esetszámok miatt kockázatmenedzsment intézkedéseket kellene tenni, ideértve a tenyésztők és állatorvosok tájékoztatását, az európai országok közötti információcsere facilitálását, kockázat-haszon elemzést a tesztelések költségeire és a betegség miatti veszteségek elemzésére megfelelő ellenőrzési stratégia kialakításához, valamint új szabályozási környezet megalkotását.

Szarvasmarha vetélés esetek növekvő száma Belgiumban

Az ügyet Belgium először 2014-ben prezentálta az EREN-nek, a megnövekedett vetélés esetszámot a Leptospira nemzetségbe tartozó patogén baktériumfajok okozták, sárgaság és lépmegnagyobbodás voltak a jellemző tünetek. 2021-ben újfent nagymértékben megnövekedett a vetélés esetek száma, melyet a rágcsálók (mezei egér), mint közvetítő szervezetek megnövekedett számával magyarázták, valamint felhívták a figyelmet nyári áradásokra, ami gyaníthatóan növelte a rágcsáló populáció méretét, ezáltal közvetve a leptospirózis megbetegedések számát.

Németország szintén megerősítette az áradás és a rágcsálók megnövekedett számának összefüggését. Olaszországból szintén hullámszerűen megnövekedett rágcsálópopulációt jeleztek, habár ott nem volt összefüggésben áradással. Sertések és juhok esetén jelentésköteles a leptospirózis, itt 2016 óta enyhe emelkedés mutatkozik az esetszámokban. Az EFSA szakértői felhívták a figyelmet a mezei egér populációk ötéves ciklusosságára, mely a vegetációs produktivitással van összefüggésben. Felmerült, hogy a vakcináció vezetett az új megbetegedéseket okozó szerovariánsok megjelenéséhez.

Felhívták a hálózat figyelmét az egyéb driver-ek tanulmányozásának fontosságára, a kockázat és védekezési lehetőségek jobb megismerésére, gazdasági károk felmérésére a hatékony kockázatmenedzsment kialakítása érdekében, valamint a tenyésztők és állatorvosok tájékoztatására.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás