Új bioaktív összetevő a gyógyászati élelmiszerek körében
Egy start-up cég új bioaktív összetevőt fejlesztett ki, amely az emberi anyatejben található természetes mechanizmusokon alapul. A vállalat exoszómákat izolál, amelyek az anyatejben jelen lévő apró részecskék, mikroRNS-ek.

Ezek az anyagok döntő szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, és bizonyítottan hatással vannak a gyermekek korai fejlődésére és jövőbeli egészségére. Az EXOSOMM olyan technológiát hozott létre, amellyel a sajtkészítés során keletkező, melléktermékek újrafelhasználásával állít elő exoszómákat.

Az innovációt az anyatej egyedülálló egészségügyi tulajdonságai ihlették. Az új technológia célja, hogy az exoszómák tápanyagként szolgáljanak a krónikus anyagcsere-rendellenességek kezelésében és az általános jóllét javításában. A kezdeti kutatások az exoszómák szerepének feltárására összpontosítottak, olyan betegségek kezelésében, mint a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás.

A preklinikai vizsgálatok ígéretes eredményeket mutattak, bizonyítva, hogy az exoszómák csökkenthetik a gyulladásos reakciót egyes bélbetegségek (IBD) esetén, javíthatják a glükóztoleranciát, ezzel megelőzve a szervkárosodást. A vállalat célja, hogy enyhülést nyújtson és javítsa az IBD-s betegek, valamint a cukorbetegek és más anyagcserezavarban szenvedők millióinak életminőségét.

A start-up elsősorban az orvosi élelmiszereket forgalmazó márkák ellátására és étrend tekintetében speciális igényekkel rendelkező egyének számára kifejlesztett élelmiszer-formulák létrehozására összpontosít. Emellett az exoszómák funkcionális összetevőként is felhasználhatók az élelmiszerek és italok széles skáláján.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás