Új bizonyíték a BMAA neuropatológiai mechanizmusára vonatkozóan

Kapcsolódó ügy

Ártalmas algavirágzás és β-N-methylamino-L-alanine (BMAA) neurotoxin esetleges kapcsolata

Világszerte egyre gyakoribb az algavirágzás, de eddig nem végzett senki olyan átfogó kutatást, mely bizonyítaná a globális jelenség mivoltát. A β-N-methylamino-L-alanine (BMAA) neurotoxin neurodegeneratív hatással rendelkezik, friss tanulmányok szerint szerepet játszhat Alzheimer-, amiotrófiás laterálszklerózis/Parkinson-kór (ALS/PDC) kialakulásában. 2003-ban leírták, hogy a vizekben előforduló Cyanobacterek is képesek BMAA-t termelni.

Bővebben »
2022. januárjában publikáltak egy újabb tanulmányt a Neurotoxicity Research folyóiratban ausztrál és iráni kutatók a BMAA neuropatológiai mechanizmusáról.

A neurodegeneratív betegségek és a cianobaktérium-virágzások előfordulása világszerte egyidejűleg növekszik.

Az új tanulmány a BMAA különböző neuropatológiai mechanizmusait molekuláris és sejtszinten értékeli, és összehasonlítja azokat, hogy hasznos ajánlásokat fogalmazzon meg. Emellett röviden kitérnek a BMAA szerkezetére és tulajdonságaira, valamint mikrobiális eredetére is, különösen a bélbaktériumokkal kapcsolatban. A korábbi tanulmányoktól eltérően a BMAA lehetséges neurotoxikus mechanizmusát a vastúlterhelésen keresztül feltételezik. A BMAA szerepet játszhat a ferroptózisban, aminek eredményeként az idegsejtek elpusztulnak. A BMAA-indukált Fe-túlterhelés egyéb  úton is sejtkárosodást okozhat (lipidek, fehérjék, DNS és szénhidrátok). A vastúlterhelés az α-Syn expresszióját és aggregációját (Parkinson-kór jellemzője), valamint az Aβ-sűrűség és a szenilis plakkok képződésének növekedését (Alzheimer-kór jellemzője) is okozhatja.

Kapcsolódó ügy

Hírlevél feliratkozás