A HOLiFOOD (Holistic approach for tackling food systems risks in a changing global environment /HORIZON-CL6-2021-FARM2FORK-01-15/) projekt átfogó célja az integrált élelmiszer-biztonsági kockázatelemzési keretrendszer fejlesztése Európában annak érdekében, hogy
- megfeleljen a Green Deal politika által vezérelt átalakulásokból fakadó jövőbeli kihívásoknak, különösen az éghajlat által vezérelt változásokkal kapcsolatban,
- hozzájáruljon az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz, továbbá
- támogassa a valóban biztonságos és fenntartható élelmiszertermelés megvalósítását.
A HOLiFOOD rendszerszemléletű megközelítést alkalmaz, amely figyelembe veszi az élelmiszer-előállítás teljes környezetét, beleértve a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontokat is. A projekt három ellátási láncot vesz figyelembe (azaz gabonafélék [kukorica], hüvelyesek [lencse] és baromfi [csirke]). A projekt mesterséges intelligenciát (AI) és big data technológiákat fog alkalmazni az ismert és ismeretlen élelmiszer-biztonsági veszélyekre vonatkozó korai előrejelző-, és az újonnan felmerülő kockázatok azonosító rendszereinek fejlesztésében.
Ezen túlmenően eszközöket, módszereket és megközelítéseket fejlesztenek ki a veszélyek felderítésére, célzott és nem célzott, valamint új holisztikus kockázatértékelési módszereket fejlesztenek ki, amelyekben a kockázatok elemzése mellett költség-haszon elemzések is történnek.
A projekt 17 szervezet konzorciumi együttműködésében, a Wageningen Food Safety Research (Hollandia) vezetésével valósul meg. Az Állatorvostudományi Egyetem egyedüli magyar partnerként vesz részt a projektben, amelynek tervezett időtartama 4 év.
Az Állatorvostudományi Egyetem – a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet koordinálásával – elsősorban az adatelemzéssel támogatott előrejelző rendszerek és az újonnan felmerülő kockázatok azonosító módszereinek fejlesztésében, valamint a kockázat-haszon, illetve költség-haszon elemzésekben vesz részt.