A fűszerek komoly ólombeviteli forrást jelenthetnek gyermekeknél
Az Egyesült Államokban, Nebraska legnépesebb megyéjében végzett kutatás szerint a gyermekek ólombevitelének második fő forrásai a fűszerek.

Az USA-ban jelenleg nincsenek nehézfémekre vonatkozó határértékek élelmiszerekben, ami miatt fogyasztói csoportok (pl. Consumer Reports) elégedetlenségüknek adtak hangot az FDA-val szemben.

A Douglas megyében végzett vizsgálat az afgán menekült családok gyermekeinél mutatott ki magas ólomszinteket. A megyei egészségügyi szervezet ólommérgezés megelőzési programjának vezetője szerint ezek a magas ólomszintek élelmiszerekre, konkrétan ólomszennyezett fűszerekre vezethetők vissza. Mivel nincs határérték, gyakorlatilag akárki ólombevitele túl magas lehet.

Mindemellett az afgán családok vélhetőleg etnikai élelmiszerboltokban vásárolták a fűszereket, és a különböző etnikai hátterű bevándorlók gyakran fűszeresebben szeretnek étkezni a tipikus amerikai étrendnél.

A Consumer Reports 2021-es felmérésében arzént, ólmot és kadmiumot mutatott ki egy sor márkás fűszerben, összesen 126 vizsgált termék harmadában találtak egészségre aggályos szintet. (A Consumer Reports legutóbbi vizsgálatában, 2022 végén csokoládémintákban mutatott ki ártalmasnak ítélt nehézfém mennyiségeket.)

A mostani vizsgálatban kémia hallgatók mérték a fűszerek ólomtartalmát, és legnagyobb mennyiségeket kakukkfűben és bazsalikomban mutattak ki, de minden vizsgált fűszerben találtak a nehézfémből.

Az élelmiszer vonatkozás mellett a nebraskai Douglas megyében élő gyerekek ólom bevitelének elsőszámú forrását a festékek (por vagy forgács) adják. Douglas megye kiterjedt agglomeráció, melynek legnagyobb városa Omaha, amely korábban kohászatáról volt híres, amit a helyiek összefüggésbe hoznak a talaj normálisnál magasabb ólomszintjeivel.

A fűszerek nehézfém tartalma nem ismeretlen, az EU-ban határértékeket állapítottak meg szárított fűszerek ólomtartalmára (1881/2006/EK rendelet). Ugyanakkor az itt bemutatott vizsgálat eredményei és az egyéb élelmiszerek nehézfémtartalmával kapcsolatos hírek (pl. bébiételek, fekete csokoládé) miatt további vizsgálatokat, kockázatbecsléseket célszerű végezni a nehézfémek étrendi beviteléből esetlegesen adódó egészségügyi kockázatok tisztázása érdekében, és ezek eredményei alapján az élelmiszerek nehézfém tartalmára vonatkozó szabályozások, határértékek felülvizsgálata is ajánlott lehet.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás