Az irányítás megerősítése az EFSA-nál: az új Igazgatótanács megkezdte működését
Az EFSA új Igazgatótanácsa 2022. július 1-jén kezdte meg működését. Az új irányítási modellben az összes tagállam képviselteti magát, a civil társadalom, az élelmiszerláncban tevékenykedő érdekképviseleti szervezetek és az uniós intézmények képviselői mellett.

Az új modell a 2019-ben hatályba lépett átláthatósági rendelet követelményeinek felel meg, amely növelte a tagállamok szerepét, valamint az EFSA munkájában érintett valamennyi fél szerepvállalását.

Az Igazgatótanács biztosítja, hogy az EFSA hatékonyan és eredményesen működjön, teljesítse az alapító rendeletben meghatározott megbízatását, és megfeleljen az európai és nemzeti intézmények, az érdekelt felek és a nyilvánosság elvárásainak.

Az Igazgatótanács korábbi struktúrájában 14, az élelmiszerlánccal kapcsolatos szakértelemmel rendelkező tagból állt, akik nem képviseltek kormányt, szervezetet vagy ágazatot, kiegészülve az Európai Bizottság egy képviselőjével.

Az új Igazgatótanács a 27 tagállam képviselőjéből (póttagokkal), az Európai Parlament két képviselőjéből (póttagok nélkül), az Európai Bizottság két képviselőjéből (póttagokkal), valamint a civil társadalom és az élelmiszerláncban tevékenykedő érdekképviseleti szervezetek négy képviselőjéből (póttagokkal) áll. Ezenkívül az EFTA/EGT-országok két képviselője – Norvégia és Izland – és az EFTA Felügyeleti Hatóság egy képviselője (póttagokkal) szintén részt vesz az EFSA Igazgatótanácsában, de szavazati jog nélkül. Az Igazgatótanács összesen 38 tagból áll.

Az EFSA és az uniós tagállamok együttműködéséről egy új infografika ad átfogó képet.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás